annons

Svensk vinodling på stark tillväxt
Foto: Svenskt Vin

Svensk vinodling på stark tillväxt

Svensk vinodling och vinproduktion har vuxit kraftigt det senaste året. Orsakerna är flera enligt branschorganisationen Svenskt Vin; flera druvsorter anpassade till vårt klimat, professionalisering av branschen och inte minst effekterna av pandemin.

Svensk vinodling och vinproduktion har vuxit kraftigt det senaste året. Orsakerna är flera enligt branschorganisationen Svenskt Vin; flera druvsorter anpassade till vårt klimat, professionalisering av branschen och inte minst effekterna av pandemin.

Vinodling och vinproduktion är en ung bransch i Sverige. Idag finns ett 50-tal kommersiella vinodlare och en sammanlagd odlingsyta på ca 150 hektar i landet. I relation till mellan- och syd Europa är vi fortfarande ett mycket litet vinland, men det har aldrig tidigare planterats så mycket vin runt om i landet som under 2020.

– Det är en otrolig utveckling vi ser just nu. Antalet nya medlemmar i branschorganisationen växer och samtalen och mailen från nya intressenter strömmar in. Samtidigt ser vi att de redan etablerade vingårdarna expanderar kraftigt, säger Sveneric Svensson, ordförande i branschorganisationen Svenskt Vin.

Hemester och närproducerat
Coronapandemin och dess effekter i form av hemester och ökad efterfrågan på svenskproducerat har bidragit till det ökade intresset för svenskt vin enligt branschorganisationen.

– Våra medlemmar rapporterade om rekordbesök på vingårdarna under det gångna året, vilket med stor sannolikhet hör ihop med pandemin och hemestrandet. Det har gjort att fler har fått upp ögonen för svenskt vin. Det gäller inte bara privatpersoner utan även restauranger som tar in allt mer svenskt vin på vinlistan. Idag finns flera av våra svenska vinproducenter representerade på stjärnkrogar i landet, säger Sveneric Svensson.

Det mesta talar för att besöken på de svenska vingårdarna i sommar kommer upp i samma höga nivåer som förra säsongen. Redan nu är många vingårdar med möjlighet till vinprovning och övernattning i stort sett fullbokade.

Stark framtidstro
Orsaken till den kraftiga tillväxten som svenskt vin ser just nu handlar också om ökad kunskap, erfarenhet och kvalitet menar Sveneric.

– Många av de professionella vinproducenterna i landet tar in expertkunskap från den gamla vinvärlden och det ökar kunskapen och kvaliteten för hela branschen. Den kunskap som branschen byggt upp under de senaste åren gör det också lättare för nyetablerade vingårdar, förklarar han.

Gårdsförsäljning – en ödesfråga
Idag är Sverige det enda landet i EU där gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker är totalförbjudet. Just nu utreds frågan för tredje gången och Svenskt Vin har stor tilltro till ett positivt utfall. Enligt en attitydundersökning som presenterades i slutet av förra året är åtta av tio svenskar positiva till gårdsförsäljning.

– Vi vet att vi kan odla och producera viner i internationell världsklass i Sverige. Många i branschen och nya odlare står beredda att investera i svensk vinodling. Dessutom skulle ett positivt besked få svensk besöksnäring att blomstra, avslutar Sveneric Svensson.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.