annons

Foto Pressbild

Krydda halloweenhelgen

Med Diana ”Diadonna” Dontsova

Den 31 oktober infaller Halloween som är pumpans stora högtid för både dekoration och matlagning. Inför årets Halloweenhelg bjuder matkreatören Diana ”Diadonna” Dontsova på Kycklingtacos med rökig pumpasås som fått en kick av whiskylikören Fireball.

Halloween är en amerikansk högtid från 1800-talet som alltid inträffar 31 oktober. Den härstammar från det keltiska nyåret där man ville skrämma bort onda andar som man trodde stigit ur sina gravar. Sedan 1990-talet firas Halloween även i Sverige med utklädnader, godis samt pumpalyktor. Inför årets firande har matprofilen Diana Dontsova tagit fasta på pumpan och skapat receptet på Kycklingtacos med Fireballkryddad chipotle- och pumpasås.

– Fireball är perfekt som smaksättning i matlagning tack vare hettan från kanel och ingefära som ger smaklökarna en extra kick, säger Sofie Skoog som är Senior Brand Manager hos Anora. 

Sedan lanseringen på 1980-talet har Fireball blivit populär världen över både som shot och som drinkingrediens. Genom ett samarbete med kreativa matinfluencers har kanellikören nu lyfts även inom matlagning och bakning. Hittills har 18 olika recept skapats med Fireball och ytterligare fler kommer under hösten. Samarbetet startade oktober 2021 och fortsätter genom hela 2022.

Kycklingtacos med Fireballkryddad
chipotle- och pumpasås, 4 port


Fireballkryddad chipotle- och pumpasås:

1 pumpa, butternut
(750 g utan skal)
1 lök
3 vitlöksklyftor
1 ½ msk Fireball
3 tsk chipotle pasta
½ lime
salt
rapsolja

Kyckling:
600 g kycklinglårfilé
2 msk Fireball
1 ½ msk spiskummin
3 tsk chilipulver
3 tsk paprikapulver
salt
svartpeppar
rapsolja

Tacostillbehör:
8 tortillabröd, mini
koriander
2 avokado
1 dl creme fraiche
picklad rödlök
185 g nachos
230 g kokta svarta bönor
75 g vitost
1 grön chilipeppar

Börja med såsen:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Halvera pumpan och plocka bort kärnorna.
  3. Skala och skär pumpan i mindre tärningar.
  4. Skala och halvera löken.
  5. Lägg över pumpan, löken och hela vitlöksklyftor med skalet på en oljad plåt.
  6. Rosta i ca 10 min.
  7. Plocka ut vitlöken och rosta resten tills pumpan är mjuk, ytterligare ca 25 minuter.
  8. Lägg rostad pumpa, lök och skalad vitlök i en mixer.
  9. Häll i Fireball och mixa tills du har en slät kräm. Smaka av med chipotle, lime och salt

Kycklingen:

  1. Strimla kycklingen.
  2. Lägg i en bunke och häll på Fireball.
  3. Blanda och tillsätt kryddorna, rör om ordentligt.
  4. Värm en stekpanna med rapsolja.
  5. Bryn kycklingen runt om och lägg åt sidan.

Tacosen:

  1. Stek tortillabröden i en torr grillpanna på båda sidorna.
  2. Toppa med Fireball chipotle- och pumpasås, kyckling, creme fraiche, picklad rödlök och koriander.
  3. Servera med ugnsvarma nachos toppade med svarta bönor, smulad vitost och hackad grön chilipeppar.
  4. Njut!

:Resultatet

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.