annons

Gruppbild | Foto Pressbild
Gruppbild | Foto Pressbild

Finalisterna i Årets

Konditor 2024

Uttagningen till Årets Konditor är nu gjord och kandidater från de mest prestigefyllda konditorierna och restaurangköken i landet har tävlat med sina unika tårtkreationer. Det står nu klart att fem har kvalificerat sig vidare till den stora finalen i det svenska mästerskapet för professionella konditorer, Årets Konditor, som äger rum den 7-8 november i Stockholm. Finalisterna ska inom loppet av tio timmar, under två dagar, presentera mästerverk inom konditori – såsom att skapa fyra tårtor, 24 stycken praliner, en glassuppsättning i ”take-away”-form samt 20 stycken bakelser i fri tolkning. Alla verk ska dessutom präglas av årets tema som är ”Framtid”.

Efter en spännande semifinal är nu fem av Sveriges skickligaste konditorer klara för höstens final. Semifinalen höll hög kvalitet och talangerna bjöd på flera nytänkande smakkombinationer och vackra skapelser.

Bakom den prestigefyllda tävlingen Årets Konditor står Sveriges bagare & konditorer och finalen äger i år rum på Stockholmsmässan den 7-8 november i samband med Stockholm Food & Wine och Bak & Choklad. Årets Konditor är tävlingen där Sveriges fem bästa konditorer gör upp om den välrenommerade titeln Årets Konditor – tillika svensk mästare i konditori.

Tävlingen ger en inblick i det kreativa konditorhantverket och bjuder på en förstklassig uppvisning i kreativitet, yrkesskicklighet och inte minst – smak. Tävlingens höga status har lett till ett ökat intresse för att tävla bland konditorer runt om i landet och i år ser vi ett mångfacetterat och väldigt starkt startfält.

”Årets konditor präglas av en spännande höjd på kreativitet. Bakverken ska visa den yrkesskicklighet som krävs av en konditor, både till smak och utseende. Vi önskar borden ska fyllas av innovation och överraskning som tar det traditionella hantverket vidare. Det ska bli extra roligt att se tolkningarna av ”Take-away”-glassen eftersom det är ett nytt moment i tävlingen där det finns stort utrymme för kreativa tolkningar”, säger Martin Lundell, VD för Sveriges bagare & konditorer, som arrangerar tävlingen Årets Konditor.

Under finaldagen den 8 november kommer publiken få följa när de fyra olika delmomenten skapas, avsmakas och bedöms. I årets tävling ska finalisterna skapa fyra tårtor som totalt ska räcka till 40 personer. De ska även presentera 24 stycken praliner. Slutligen ska finalisterna presentera tjugo bakelser som måste innehålla Arlas färskost. Hela finalbordet ska hålla en fri tolkning av temat ”Framtid” och dukas upp som ett designat ”skyltfönster”, ett för varje finalist.

Bidragen bedöms av en smakjury och en metodjury. Juryordförande är Cecilia Andersson som även är ordförande för föreningen Årets Konditor.

Vi ser fram emot att se dessa skickliga konditorer tävla och skapa fantastiska verk under finalen!

Här är finalisterna i Årets Konditor 2024:

Johanna Rampitsch

29 år från Nynäshamn, bor i Älvsjö och är konditor på Resarö Paviljongen.

Wictor Winqvist

23 år från Ängelholm, bor i Stockholm och är chefskonditor på Operakällaren.

Montadar Kanbar

27 år från Spånga, bor i Järfälla/Jakobsberg och är konditor och bagerichef på Bullar och Bröd i Stockholm.

Hilma Strömberg

25 år från Orust, bor i Göteborg och är konditor på Clarion Hotel Draken.

Erik Möller

36 år från Donsö, bor i Göteborg och är konditor på Clarion Hotel Post

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.