Danone i Norden, med sitt växtbaserade varumärke Alpro, och EAT Foundation går samman i ett strategiskt partnerskap för att främja ett mer hälsosamt och hållbart livsmedelssystem.
Idag står mat som vi konsumerar och producerar för omkring 25 procent av växthusgasutsläppen, 70 procent av färskvattenanvändningen och exploateringen av odlingsmarker, och utgör den främsta anledningen till påverkan på biologisk mångfald. EAT-Lancets rapport var först med att utveckla begreppet Planetary Health Plate – en hälsosam kost som kan förse en befolkning på 10 miljarder människor i världen med mat utan att överskrida de planetära gränserna. Rapporten trycker på vikten av att ställa om till en växtbaserad kost för vår planets framtid.
Det finns en konstant och växande trend i Norden mot att gå mot en mer växtbaserad kost, och nordiska konsumenters medvetenhet och engagemang i miljö- och hållbarhetsfrågor är högt jämfört med många andra länder. Enligt WWFs ”Klimatbarometern 2020 ” uppger en av tre personer i Sverige att de har eller ska byta till en vegetarisk kost för klimatet. Trots en hög medvetenhet är de miljömässiga utmaningarna enorma, och förändringstakten måste öka. Därför inleder EAT Foundation och Danone i Norden nu ett samarbete för att påskynda utvecklingen.
– Det finns en viktig rörelse mot ett mer växtbaserat livsmedelssystem i Norden. För oss på Danone och Alpro är det tydligt att den växtbaserade kosten är väsentlig för att möta utmaningarna vad gäller hållbarhet. Det finns ofta en skillnad mellan att vara medveten om vad som måste göras, och att faktiskt agera på det. Därför måste vi arbeta tillsammans med andra för att skapa förutsättningar för en mer växtbaserad kost som främjar både miljömässig hållbarhet och som verkar positivt för människors hälsa. EAT Foundation bedriver ett viktigt arbete för ett mer hållbart livsmedelssystem och i vårt gemensamma samarbete tar vi nu ett viktigt steg mot att lösa de utmaningar som vi möter, säger John Sjöblom, VD för Danone Norden.
Samarbetet mellan EAT Foundation och Danone i Norden löper över tre år, för att på både en strategisk nivå och genom mer specifika projekt, gå från ord till handling med fokus på de nordiska länderna. Ett specifikt första område för samarbetet kommer vara att arbeta för en förändring mot mer växtbaserad kost i städerna. Det är ett område som EAT Foundation varit engagerade i under många år, och där man tillsammans med Danone och deras fokus på växtbaserat från Alpro, hoppas kunna göra skillnad på riktigt.
– Vi är glada över att tillsammans med Danone i Norden öka medvetenheten kring att äta hälsosamt och hållbart. Vi i Norden kan bli världsledande i skiftet mot en mer växtbaserad kost och innovativa företag som Danone är avgörande för att det ska ske. Vi på EAT ser fram emot att bidra med kunskap och att arbeta tillsammans i initiativ som gör skillnad, säger Gunhild Stordalen, EATs Grundare och styrelseordförande.
Om Danone
Danone är en ledande multi-lokal producent av mat och dryck inom tre hälsobaserade och snabbt växande produktkategorier: Mejeri- och växtbaserat, Vatten och Medicinsk Nutrition. Med ”One Planet. One Health’som motto, vilket avser att människors hälsa är nära sammankopplad med planetens hälsa, försöker Danone att inspirera till ett hälsosammare och mer hållbart sätt att äta och dricka.
Om EAT
EAT är en global intresseorganisation som arbetar för att transformera det globala livsmedelssystemet genom vetenskap, ihärdigt arbete och samarbeten. EAT är baserat i Oslo och arbetar för en framtid där hälsosam och hållbar mat är prisvärd, tillgänglig och attraktiv för alla.
Om ”Planetary Health Diet” och EAT Lancet-rapporten
EAT-Lancet rapporten lanserade den planetära hälsodieten vilket är en global referens för en kost för vuxna som symboliserar en tallrik som till hälften består av frukt, grönsaker och nötter. Den andra hälften består av spannmål, växtbaserat protein (bönor, linser och andra stärkelserika grödor) omättade växtoljor, små mängder kött och mejeriprodukter och vissa tillsatta sockerarter och stärkelserika grönsaker. Kosten är flexibel och möjlig att anpassa till olika kostbehov, personliga preferenser och kulturella traditioner. Vegetarisk och vegansk kost är två möjliga hälsosamma alternativ inom den planetära hälsodieten.
EAT-Lancet-kommissionen bestod av 37 av världens ledande forskare från 16 länder och olika vetenskapliga discipliner. Deras rapport publicerades 2019 i den medicinska tidskriften The Lancet. Kommissionens slutsatser sätter de första vetenskapliga målen för en hälsosam kost och en hållbar livsmedelsproduktion som är inom de planetära gränserna, vilket gör det möjligt för oss att mätta 10 miljarder människor fram till 2050.