annons

Så gör du Mellanösterns stolthet falafel
Foto: Bockholmengruppen

Så gör du Mellanösterns stolthet falafel

Alla älskar en perfekt friterad falafel. Men hur gör man? Delikat presenterar den magiska kikärtsbollen i fem steg.

Alla älskar en perfekt friterad falafel. Men hur gör man? Delikat presenterar den magiska kikärtsbollen i fem steg.

Falafel är Mellanösterns kulinariska stolthet, och den näst mest vanliga anrättningen på kikärtor efter hummus. Och många är det som gör anspråk på att ha serverat den första kikärtsbollen. Från Israel (där falafel är landets nationalrätt) till Palestina, Libanon och Jemen. Och Egypten, vilket kanske är den vanligast förekommande påstådda födelseplatsen. Om det var 1000 eller 5000 år sedan är däremot högst oklart.

Klart är däremot att Bockholmengruppen haft falafel på menyn i snart tio år på sina krogar. Nybrogatan 38:s falafel med grön hummus, khobezbröd och limeghurt har blivit en klassiker, men falafel har även kommit och gått på Österlånggatan 17 och Paraden där du just nu hittar kikärtspannkaka med örtyoghurt och picklad chili på menyn.

Så, hur gör man den perfekta falafeln? Håll dig till några enkla do’s and don’ts så kommer det gå galant. Smeten får inte bli för lös, för då går det inte att rulla bollar, men blir den för hård smular den sönder när du friterar, så leta efter den perfekta balansen. Det går att ha i kikärtsmjöl för att få falafeln mer fast, eller riven kokt potatis. Att rulla i ströbröd är också ett knep för att få smeten att hålla ihop. Och den som vill ha lite fluffigare fritering har i lite bikarbonat. Slutligen: Om du mixar kikärtorna, var försiktig så att du inte mixar dem för mycket och får hummus istället.

Receptet hittar du här.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.