Så gör du Mellanösterns stolthet falafel
Foto: Bockholmengruppen

Så gör du Mellanösterns stolthet falafel

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Alla älskar en perfekt friterad falafel. Men hur gör man? Delikat presenterar den magiska kikärtsbollen i fem steg.

Falafel är Mellanösterns kulinariska stolthet, och den näst mest vanliga anrättningen på kikärtor efter hummus. Och många är det som gör anspråk på att ha serverat den första kikärtsbollen. Från Israel (där falafel är landets nationalrätt) till Palestina, Libanon och Jemen. Och Egypten, vilket kanske är den vanligast förekommande påstådda födelseplatsen. Om det var 1000 eller 5000 år sedan är däremot högst oklart.

Klart är däremot att Bockholmengruppen haft falafel på menyn i snart tio år på sina krogar. Nybrogatan 38:s falafel med grön hummus, khobezbröd och limeghurt har blivit en klassiker, men falafel har även kommit och gått på Österlånggatan 17 och Paraden där du just nu hittar kikärtspannkaka med örtyoghurt och picklad chili på menyn.

Så, hur gör man den perfekta falafeln? Håll dig till några enkla do’s and don’ts så kommer det gå galant. Smeten får inte bli för lös, för då går det inte att rulla bollar, men blir den för hård smular den sönder när du friterar, så leta efter den perfekta balansen. Det går att ha i kikärtsmjöl för att få falafeln mer fast, eller riven kokt potatis. Att rulla i ströbröd är också ett knep för att få smeten att hålla ihop. Och den som vill ha lite fluffigare fritering har i lite bikarbonat. Slutligen: Om du mixar kikärtorna, var försiktig så att du inte mixar dem för mycket och får hummus istället.

Receptet hittar du här.

relaterat

Jill Johnson lanserar vårens vita vin - Nashville Stories Bianco
Vin

Jill Johnson lanserar Nashville Stories Bianco

Lagom till ljusare tider får vinfamiljen Nashville Stories tillökning. Det tredje släppet i Jill Johnsons vinserie heter Nashville Stories Bianco och är ett vitt vin från Piemonte i Italien.

Absolut satsar på nytt segment med Absolut Soda Lime & Cucumber
Blanddryck

Absolut satsar på nytt segment

Den 1 mars lanserar Absolut en nyhet i Hard Seltzer-segmentet; Absolut Soda Lime & Cucumber. RTD-sodan kommer att ingå i Systembolagets fasta sortiment.

En hållbar limiterad matkasse med hjärtat i havet
Matkasse

En hållbar limiterad matkasse med hjärtat i havet

De limiterade matkassarna, som är ett genuint mathantverk med nordiska råvaror från havet, är ett samarbete mellan Frida Ronge, gastronomisk ledare på restaurang TAK i Stockholm och Skagerrak Nordic Dry Gin.

En svenskfavorit blir veganvänlig i ny design
Vin

En svenskfavorit blir veganvänlig i ny design

Med omstart kommer ofta förnyelse och med den annalkande våren har Stoneleighs klassiska serie från Nya Zeeland förnyats. Looken har setts över och uppdaterats parallellt med att vinet numera klassas som helt vegansk.

Alkoholfritt utan kompromisser
Alkoholfritt

Alkoholfritt utan kompromisser

Lagom till vårens första värme lanserar Lazy Estate Sparkling Tea Lemongrass & Mint 0%, en ny sorts premiumbubbel som inte kompromissar på smak, kvalitet eller utformning.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.