annons

Foto Heineken
Foto Heineken

Fördelarna med

att 'skära' ölskummet

Att skära ölskummet är en viktig del av konsten att servera den perfekta ölen, enligt Thomas van Boheemen Manager Heineken® Global Star Quality. 

Genom att skära bort överskottsskummet efter upphällning får man bort de stora bubblorna som kan påverka ölens smak och fräschör negativt. Istället skapas en fin, tunt skyddande lager på toppen av skumkronan, vilket bidrar till att bevara koldioxid och aromerna i ölen.

Att skära ölskummet är vanligare runt om i världen än i Sverige, men det är ett enkelt sätt att säkerställa en god ölupplevelse. För att göra detta används ett vått ölblad, även kallat foam skimmer, för att skära av överskottsskummet längs kanten på glaset.

Thomas bästa tips för att hälla upp den perfekta ölen:

  • Först och främst ska ölen serveras i ett rent och kallt glas.
  • Håll glaset i botten när du häller upp ölen och inte på toppen där du, eller din gäst, sen ska dricka från. Genom att hålla i botten värms heller inte glaset upp i onödan av din kroppsvärme.
  • Håll sen glaset i en vinkel om 45 grader när du häller i ölen längs med insidan. På så sätt får du ett bra skum samtidigt som smak och doft frigörs.
  • Precis innan servering ”skär” sedan bort överflödigt skum från toppen med hjälp av ett vått ”ölblad” (foam skimmer) som du håller i 45 graders vinkel.
  • Målet är en skumkrona som är ungefär två fingrar bred.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.