GARANT-citron-lime2-01

Nytänkande sparar sju ton plast

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Genom att slopa plastgaffeln till en kopp med nudlar och byta till tunnare flaskor för koncentrerad lime- och citronjuice kan över sju ton plast sparas årligen.

Initiativen är en del av Axfoodfamiljens offensiva plan att banta 25 procent av all plast inom fem år.

Idén om att ta bort plastgaffeln till koppnudlarna från Axfoods eget varumärke Eldorado kom ursprungligen från en kund. Där nudlar värms finns det som regel tillgång till bestick, vilket gör den medföljande plastgaffeln överflödig. Initiativet beräknas årligen spara cirka 2,4 ton plast.

– Många gånger handlar det om att utmana tidigare lösningar och att tänka i nya banor. Vi fångar därför gärna upp förslag från såväl kunder som medarbetare, säger Karin Grönskog, förpackningsutvecklare på Dagab, Axfoodfamiljens inköps- och logistikbolag.

Ett annat exempel på ett tips som resulterade i att flera ton plast kunde sparas kom från en Axfood-medarbetare. Han reagerade på att de tråg med krossade tomater som levereras till butikerna var paketerade med ett onödigt lager plast. Genom att ta bort det sparades flera ton plast samtidigt som ett onödigt arbetsmoment togs bort för medarbetarna i butikerna.

Genom att tunna ut plasten i flaskor för Garants koncentrerade citron- och limejuicer minskar plastanvändningen med 4,7 ton plast årligen. I och med att flaskorna väger mindre går det inte heller åt lika mycket bränsle för att transportera dem mellan lager, butiker och konsumenternas hem. Dessutom är flaskorna numera tillverkade av återvunnen PET-plast som fungerar bra i materialåtervinningen.

Att plastbanta är en del av Axfoods ambitiösa plaststrategi som antogs förra året. Mängden plast inom den egna verksamheten ska minska med 25 procent till 2025. Sortimentet av egna varor gås därför igenom systematiskt. Alla förpackningar till egna märkesvarorna ska gå att materialåtervinna till 2022 och endast förnyelsebar och återvunnen råvara användas i förpackningar senast 2030. Hittills i år har mängden plast i allt från förpackningar kring hushålls- och toalettpapper till krukor för färska örter reducerats.

– För oss handlar det om rätt plast på rätt plats. Vi övergår gärna till andra material, men inte om plasten behövs för att skydda eller bevara maten, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

relaterat

Filmdags med recept!
Matlagning

Filmdags med recept!

Kan det vara så att du just i detta ögonblick längtar efter en ny säsong av din favoritserie? Här hittar du filmer och serier med tillhörande recept som förhöjer din höststämning.

Eget bubbel efter fyra succélanseringar
Vin

Eget bubbel efter fyra succélanseringar

Sveriges ”vinkungs” vinportfölj säljer så att det knakar och är numera Sveriges mest sålda vinvarumärke. Nu lanseras ett franskt torrt mousserande vin som är producerat på 100% Chardonnay.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.