Vi ar villiga att betala extra efter torkan

Vi är villiga att betala extra efter torkan

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Betalningsviljan för svenskproducerad mat har ökat markant efter sommarens torka. Torkan är en av årets större händelser som berörde många. Detta visar en undersökning som Novus genomförde under oktober på uppdrag av Landshypotek Bank. Av de tillfrågade svarar 9 av 10 att de kan tänka sig betala mer för svenskproducerad mat. Två av tre kan tänka sig att betala upp till 25 procent mer för maten. För 4 av 10 är det just torkan som fått betalningsviljan att öka.

 

Nyligen har det första krisstödet från staten börjat betalas ut till svenska bönder efter sommarens torka. Torkan slog hårt mot lantbrukets skördar och fick konsekvenser för djurhållningen. För många lantbrukare kan det bli ett tufft år ekonomiskt och priserna i affären kan komma att öka. Men med torkan fick också allt fler upp ögonen för svenska lantbruket.

En ny undersökning från Landshypotek Bank visar att för 4 av 10 har betalningsviljan ökat på grund av torkan. 9 av 10 svarar att de är villiga att betala mer för svenskproducerad mat än vad de gör idag. Två av tre kan tänka sig att betala upp till 25 % mer för svenskproducerat kött, mejerivaror och grönsaker.

Det är positivt att betalningsviljan för svenskproducerad mat tycks ha ökat efter den här sommaren. Hur stor påverkan torkan kommer ha på ekonomin och prisnivåerna är ännu osäkert, men svenska konsumenter tycks ha ökat förståelsen både för svenska lantbrukares viktiga roll i samhället och de positiva konsekvenserna av att köpa svenskt, säger Per Lindblad, VD på Landshypotek Bank.

Den svenska matimporten har ökat stadigt de senaste 20 åren och idag står den för hälften av den totala konsumtionen. Intresset för svenskproducerat har dock växt och svenska folket vill se en annan utveckling. I en Novus-undersökning från 2017 svarade 8 av 10 att Sverige borde öka sin självförsörjning av livsmedel och ungefär var femte svarade att Sverige borde vara helt oberoende av importerat livsmedel.

Novus Sverigepanel – oktober 2018

Kan du tänka dig att betala mer för svenskproducerad mat som t.ex. kött, mejerivaror och frukt och grönt?  

Ja 89%
Tveksamt 8%
Nej 3%

Har din betalningsvilja för svenskproducerat livsmedel förändrats på grund av torkan?

Ja 44%
Nej 52%
Vet ej 4%

För nedbrytningar i betalningsviljan för kött, mejeri, frukt och grönsaker – se hela rapporten:

Landshypotek Bank svenskproducerad mat rapport och resultat 2018

Undersökningen genomfördes 18 till 24 oktober 2018 och omfattade 1024 webbintervjuer. Deltagarfrekvensen är 59 %. Enligt Novus är undersökningen åsiktsmässigt representativ och slutsatserna gäller hela populationen.

 

Om Landshypotek Bank
Landshypotek Bank grundades 1836 och är en de tio största bankerna i Sverige. Banken har fokus på tjänster inom låna och spara. Kunderna lånar historiskt till jord och skog men nu även till hus. Banken ägs av 40 000 jord- och skogsbrukskunder, organiserade i en ekonomisk förening. Tillsammans stärker banken och kunderna de gröna näringarna och möjliggör därmed att vi alla kan ta del av närproducerad mat och svenska skogsråvaror. Landshypotek Bank har drygt 185 medarbetare på 19 orter i Sverige. 

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.