annons

Sätt färg på snapsen – nya trenden för sommarens högtider
Foto: Pernod Ricard

Nya trenden för sommarens högtider

Att färga och smaksätta snaps är inte bara enkelt och roligt utan också något som garanterat blir succé på sommarens sammankomster.

Att färga och smaksätta snaps är inte bara enkelt och roligt utan också något som garanterat blir succé på sommarens sammankomster.

Nu har den prisbelönte bartendern Björn Kjellberg tagit fram färgglada hemkryddade snapsrecept. Något som gör det enkelt att glatt överraska nära och kära under kräft- och midsommarfirandet.

Snapsen är lika given till sommarens högtider som färgglada hattar, blomsterkransar och dansande grodor. Det är tillfällen då familj och vänner samlas och har roligt tillsammans. Mycket tid och kärlek läggs ned på förberedelser av mat, dryck och dekoration för att skapa en härlig stämning. I dessa förberedelser har hemkryddade snapsar till både midsommar- och kräftfirandet varit en tradition i många år. Nu spelar även snapsens färg en avgörande roll för att skapa en somrig och festlig känsla.

För att modernisera den gamla traditionen av hemlagad snaps som enbart fokuserar på smak, har Björn Kjellberg tagit fram färgsprakande recept som passar perfekt till sommarens högtider.

– Många har testat och tycker det är roligt att krydda sin egen snaps. Att färga snapsen är däremot inte lika vanligt men ett bra sätt att få till nya smaker och få ett än mer färgglatt bord på sommarhögtiderna. Det är dessutom väldigt enkelt att skapa många olika färger och smaker som man kan testa tillsammans med sina nära och kära, säger Björn Kjellberg.

Recepten är baserade på somriga ingredienser och görs på antingen Renat eller Absolut Vodka. För dem som föredrar en något sötare/mjukare variant, kan man söta snapsen med två skedar socker och röra om tills sockret lösts upp. Samtliga snapsar bör förvaras kallt.

ROSA
700 ml (en flaska) Renat eller Absolut Vodka
10 hallon
1 stjärnanis
5 rosenblad

Blanda samtliga ingredienser i en behållare med lock. Låt stå över natten och sila genom en finmaskig sil. Häll tillbaka den färdiga snapsen i flaskan.

GRÖN
700 ml (en flaska) Renat eller Absolut Vodka
½ Granny smith äpple, skuret i skivor
1 knippe mynta
1 skiva ananas, skuret i skivor

Blanda samtliga ingredienser i en behållare med lock. Låt stå över natten och sila genom en finmaskig sil. Häll tillbaka den färdiga snapsen i flaskan.

ORANGE
700 ml (en flaska) Renat eller Absolut Vodka
3 cm ingefära, skuret i bitar
Apelsinskal från en halv apelsin
1 riven morot

Blanda samtliga ingredienser i en behållare med lock. Låt stå över natten och sila genom en finmaskig sil. Häll tillbaka den färdiga snapsen i flaskan.

Hårt arbete har aldrig dödat någon, men varför chansa? För den bekvämare tipsar Björn om två favoritsnapsar som går alldeles utmärkt att avnjutas i sin enkelhet.

Absolut Lime – en len, fyllig och frisk vodka med fruktiga toner, lätt syrlighet och naturlig sötma. Aromerna är friska med distinkta inslag av färskpressad lime.

Lagom till sommaren lanseras Åhus Akvavit i miniformat. Den nya förpackningen innehåller fem stycken små (50 ml) flaskor av den ädla drycken – perfekt att dela. Smaken är len och bjuder på viss sötma med tydliga inslag av kummin, fänkål, rosmarin, citron samt pomerans. Doften är elegant med välbalanserad kryddighet. Avslutet är något fruktigt och rundas av med varma kryddor.

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.