fbpx

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya kunskaper och erfarenheter och man planerar eventuellt för en te-skola på Fotografiska i höst.

Dilmah ger en hel del tillbaka till lokalsamhället. Via olika projekt går minst 15 % av företagets vinst till miljö, djur och olika projekt för att utveckla samhälle och människor. Tekompaniet har tidigare stöttat Dilmah med diverse köksutrustning som nu gör att särskilt kvinnor kan få en egen inkomst. Ett exempel var den spis och frys som var resultatet av försäljningen av Dilmah Earl Grey Honung under slutet av 2019.

Handplockat och kvalitetstestat

På Dilmahs huvudkontor provar man 10 000 teer i veckan för att sedan packa och skeppa kvalitetste till världens alla hörn. Allt Dilmah-te plockas för hand, torkas, valsas och oxideras för att slutligen brännas för att bli svart Ceylonte. För att göra det exklusiva teet Silvertip plockas enbart knoppen som sedan får lufttorka. Normalt plockar en teplockare ca. 20 kg te per dag men när det gäller äkta Silvertip så får man bara fram ungefär 200 gram per dag. Det förklarar det höga priset.

Recept från Sri Lanka

I Nuwara Eliya lärde sig Tekompaniets deltagare om teets historia och hur teet kom till Sri Lanka. Den världsberömda mixologen och flair-artisten Tomek Malek bjöd på tips om hur man använder te i mocktails och cocktails. Här är ett av recepten:

20 ml. Dilmah Elixir Persika (eller annat te)

5 g ingefära

10 ml honung

10 ml färsk lime och citronjuice

100 ml kolsyrat vatten

Färskt myntablad till garnering.

 

Hur brygger man den perfekta koppen te? 

  1. Färskt te
  2. Förvaras lufttätt, svalt, mörkt och torrt
  3. Använd kallt kranvatten
  4. Koka upp vattnet
  5. Ta en tesked te till 220 ml vatten
  6. Kolla upp rätt temperatur och bryggtid för din kopp te. T.ex. svart te 95 grader, brygg i 3 minuter
  7. Rör om under bryggningen
  8. Lagom temperatur vid servering är 65 grader

Tillsätt gärna tillbehör som förhöjer smaken. Ex mynta, ingefära eller neutral honung.

 

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-post
Restaurang

#vartannatbord

Ett stort antal restauranger i Stockholm har på eget initiativ börjat boka vartannat bord på sina krogar. Uppropet #vartannatbord ska få fler personer att äta ute med en begränsad risk för spridning av coronaviruset.

Läs artikel
Notis

De omorganiserar för att möta krisen.

På grund av minskad orderingång ifrån exportmarknader, minskat antal mässor, events och provningar under den rådande corona-spridningen gör High Coast Whisky en omorganisation för att klara de nya förutsättningarna och förbättra sin likviditet.

Läs artikel

Nyhetsbrev.

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

Och ja, vi följer självklart GDPR. Trust us!