annons

Grönstedts Le National 2020 – en hyllning till svensk dryckeshistoria
Foto: Altia

En hyllning till svensk dryckeshistoria

I början av juni var det dags för en populär svensk tradition, då årets version av Grönstedts Le National släpptes.

I början av juni var det dags för en populär svensk tradition, då årets version av Grönstedts Le National släpptes.

Det är en premiumcognac med lyxigt somriga smaker som i år är en hyllning till Johan Daniel Grönstedt och det framgångsrika spritimperium som han grundade i mitten på 1800-talet.

Vissa traditioner är oförändrade, oavsett vad som händer i världen. En av dessa är att det varje år, i anslutning till Sveriges nationaldag, lanseras en ny Grönstedts Le National. Den populära cognacen kom första gången 2004 och har sedan dess i stort sett varje år haft en ny limiterad utgåva.

Årets Grönstedts Le National är en eloge till den legendariske vinmakaren Johan Daniel Grönstedt och hans bedrift. 1824 lämnade han sin hembygd Leksand och flyttade till huvudstaden och Gamla stan. Det var här han med sitt goda rykte och sina utmärka kunskaper om dryck skapade ett imperium. Först titulerade han sig källarmästare på krogen och vinhandeln Stiernan på Österlånggatan, för att några år senare öppna JD Grönstedts & Co på Stora Nygatan 31. Året var 1846, samma år som han producerade sin första cognac i eget namn.

Den vackra presentboxen som Grönstedts Le National 2020 kommer i speglar det Gamla stan där Johan Daniel Grönstedt bodde och verkade. Utifrån originalfoton har formgivare Arina Pauli skapat skisser av Kornhamnstorg, Stora Nygatan, Österlånggatan, Västerlånggatan, Kungsbron, skulpturen Sankt Göran och draken med mera.

– Johan Daniel Grönstedt är en viktig del av vårt lands dryckes- och kulturhistoria. Det är en bragd värd att hyllas och jag är stolt över att få förvalta hans livsverk och presentera årets Grönstedts Le National till svenska konsumenter. 2020 års utgåva är som tidigare en Fine Champagne där enbart druvor från de två mest exklusiva områden i Cognac får användas i destilleringen, säger Oskar Johansson, Brand Manager på Altia.

Grönstedts cognac tillverkas enligt hantverksmässig fransk tradition. Master Blender David Croizet skapar Le National av omsorgsfullt utvalda destillat från varumärkets paradiskällare belägen i hjärtat av regionen.

Grönstedts Le National 2020 är en Fine Champagne Cognac med tydlig doft av ek och vanilj som möter smak av stenfrukt, karamelliserad sötma, vaniljkola och cashewnöt.

– Den passar galant till en lite lättare cigarr eller en nötig dessert, tillägger Oskar Johansson.

Cognacen släpptes i Systembolagets beställningssortiment i en limiterad numrerad upplaga och finns att hitta här.

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.