De senaste åren har människans plastkonsumtion ifrågasatts allt mer och begrepp som plastbanta och plogging har etablerats. Men förutom miljöbovar som plastflaskor och plastbestick, vilka produkter bör undvikas?
Varje år hamnar cirka 8 miljoner ton plast i våra hav. Hela 40 procent av all plast som produceras används dessutom till engångsförpackningar.[1] Engångsartiklar i plast är därför ett stort hot mot miljön, inte minst för haven. Detta är något som får såväl politiker, företag som privatpersoner att reagera. Senast i raden är Europaparlamentet som i slutet av oktober röstade för ett förbud mot ett antal engångsartiklar i plast. Målet är att engångsartiklar av plast som tops, bestick, tallrikar, ballongpinnar och sugrör ska vara förbjudna till 2021.
1. Pappersmuggar
Pappersmuggar har ofta ett tunt lager med plast på insidan, detta för att muggen ska vara vattentät. Istället för att köpa kaffet i en take away-mugg är ett tips är att köpa en egen återanvändbar kopp som du kan be att få ditt kaffe serverat i.
2. Aluminiumburkar
Precis som pappersmuggar, har många aluminiumburkar ett tunt foder av plast för att förhindra att det rostar. Ett tips är att använda en kolsyre-maskin och kolsyra eget vatten som du kan smaksätta med valfri smak.
3. Tepåsar
Även i många tepåsar går det att finna små mängder av plast. Trots att själva påsen ofta är i papper kan tepåsar vara värmeförseglade med polyeten som är en typ av plast. Ett mer miljövänligt alternativ är därför att köpa en tesil i metall som du fyller med löste.
4. Presentpapper
Glansigt och glittrigt presentpapper innehåller ofta plast och kan därför inte återvinnas. Ett tips är att slå in paket i klassiskt brunt presentpapper som du kan dekorera med exempelvis torkade blommor och blad.
5. Kvitton
Kvitton består till stor del av papper, men kvitton med en glansig yta innehåller ofta plastkemikalien Bisfenol A. Om möjligt, försök att avstå från att få ditt kvitto utskrivet.