annons

20190109-2

Så undviker du den gömda plasten

De senaste åren har människans plastkonsumtion ifrågasatts allt mer och begrepp som plastbanta och plogging har etablerats. Men förutom miljöbovar som plastflaskor och plastbestick, vilka produkter bör undvikas?

Varje år hamnar cirka 8 miljoner ton plast i våra hav. Hela 40 procent av all plast som produceras används dessutom till engångsförpackningar.[1] Engångsartiklar i plast är därför ett stort hot mot miljön, inte minst för haven. Detta är något som får såväl politiker, företag som privatpersoner att reagera. Senast i raden är Europaparlamentet som i slutet av oktober röstade för ett förbud mot ett antal engångsartiklar i plast. Målet är att engångsartiklar av plast som tops, bestick, tallrikar, ballongpinnar och sugrör ska vara förbjudna till 2021.

1. Pappersmuggar
Pappersmuggar har ofta ett tunt lager med plast på insidan, detta för att muggen ska vara vattentät. Istället för att köpa kaffet i en take away-mugg är ett tips är att köpa en egen återanvändbar kopp som du kan be att få ditt kaffe serverat i.

2. Aluminiumburkar
Precis som pappersmuggar, har många aluminiumburkar ett tunt foder av plast för att förhindra att det rostar. Ett tips är att använda en kolsyre-maskin och kolsyra eget vatten som du kan smaksätta med valfri smak.

3. Tepåsar
Även i många tepåsar går det att finna små mängder av plast. Trots att själva påsen ofta är i papper kan tepåsar vara värmeförseglade med polyeten som är en typ av plast. Ett mer miljövänligt alternativ är därför att köpa en tesil i metall som du fyller med löste.

4. Presentpapper
Glansigt och glittrigt presentpapper innehåller ofta plast och kan därför inte återvinnas. Ett tips är att slå in paket i klassiskt brunt presentpapper som du kan dekorera med exempelvis torkade blommor och blad.

5. Kvitton
Kvitton består till stor del av papper, men kvitton med en glansig yta innehåller ofta plastkemikalien Bisfenol A. Om möjligt, försök att avstå från att få ditt kvitto utskrivet.

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.