Mansdominerade Kocklandslaget och Årets Kock vill få fler kvinnor att anmäla sig att tävla. Årets Kock har nu för första gången en uttagningsjury med lika många män som kvinnor, och bland de 24 kockarna som tävlar om att komma med i finalen, är tre kvinnor. Kocklandslaget består av 100 procent män förutom tre elever som är kvinnor.
För att öka takten erbjuder sig Stellagalan nu att bidra till jämställdheten inom gastronomiska tävlingar, galor och events.
En enkel regel är att fortsätter man som förr, så blir det som förr och utvecklingen står still. För att förändra en snedvriden könsfördelning i en grupp, vare sig det handlar om en övervikt av kvinnor eller män, krävs vilja, mod och medvetna handlingar.
Hade det inte funnits modiga människor, hade kvinnor i Sverige idag inte haft rösträtt, inte de flesta män heller. Svarta amerikaner hade varit slavar, kvinnliga poliser hade tvingats bära kjol i tjänsten. Listan på stora och små galenskaper kan göras lång. Som tur är har det funnits kämpar genom tiderna som arbetat för förändring.
Men ibland står det still – eller går bakåt. Som när Kocklandslaget detta år presenterar ett lag som osannolikt nog består av 100 procent män – 10 av 10 möjliga. Teamet menar ändå att de jobbar aktivt för att ändra detta och pekar på Malin Söderström-stipendiet, som instiftades för två år sedan. Stipendiet har i år lett till att tre unga kvinnor valts ut som elever i Kocklandslaget.
Även Årets Kock, som genom åren varit extremt mansdominerad, har gjort försök att få fler kvinnor att anmäla sig till tävlingen. I år har man för första gången en uttagningsjury som består av hälften kvinnor. Tunga namn som Sofia B Olsson, Ulrika Brydling, Florencia Abella och Linnéa Liljedahl har tagit plats för att delta i uttagningen av de tävlande.
I slutet av förra veckan släpptes namnen för uttagningen till Årets Kock 2019.
Tre rutinerade kvinnor, Anna Broms, Louise Johansson och Marie Skogström finns bland de totalt 24 kockarna, som tävlar att komma med i finalen.
Det går åt rätt håll, men jäklar vad det går långsamt.
Som jämförelse har Stellagalan på bara två års tid med ideellt arbete och stöd av modiga sponsorer byggt upp en helt ny gastronomisk prisgala, där hittills 20-talet framstående kvinnor belönats och nått ut brett i bransch och media.
Utöver modet och viljan krävs också samarbete för att strukturerna ska förändras. Idag finns omfattande nätverk av kvinnor, som Stellagalan, Take Over och Kraftkvinnor i köket, som arbetar tillsammans för att öka jämställdheten i den gastronomiska branschen.
Vi som driver Stellagalan vill inte vänta längre. Vi ser att tidigare homogena grupper visar intresse för att gå mot mångfald, och vi vill bidra. Stellagalans arbetsgrupp erbjuder sitt stöd till Årets Kock, Kocklandslaget och alla andra tävlingar, galor och events som vill ha en jämställd verksamhet och profil.
Vi har erfarenhet, nätverk och vilja. Kontakta oss gärna!
Stellagalans arbetsgrupp: Maja Berthas, Anna Lind Lewin, Anita Lindström, Ella Nilsson, Karoline Nordenfors, Anette Rosvall, Ida Ström och Anna Antonia Svedberg.