Sa skiljer sig julborden fran norr till soder

Så skiljer sig julborden från norr till söder

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Sylta i Stockholm, julostkaka i Dalarna och brunkål i norra Sverige? Nej, det hör till ovanligheten.

Julborden runt om i Sverige följer traditionen, men det finns också tydliga regionala skillnader.

Julskinka, köttbullar, sill, lax och Janssons frestelse, det är vad svenska folket helst vill ha på julbordet.

 

Men det finns tydliga regionala skillnader:

o   I Dalarna och Värmland står julölen på bordet. Rödkål och grönkål är andra favoriter.

o   I Skåne och Blekinge är brunkålen en självklarhet men julknäcke och julkorv serveras sällan.

o   I norra Sverige älskar man sylta på julbordet, men även gärna pastej, julkorv och julmust. Brunkål däremot serveras nästan aldrig.

o   I sydost där Gotland, Östergötland och Kronoberg ingår, sticker julostkakan ut som en favorit. Julknäckebröd däremot syns sällan.

 

Vi ser att många väljer enkla lösningar för att spara tid inför julen. Försäljningen av färdigskivad julskinka är ett exempel där vi ser en stor försäljningsökning. Vegetariska inslag på julborden är inte längre en trend utan något som finns hos de allra flesta, säger Sven Skarlöv, försäljningschef på Hemköp.

Vegetariska varor har under året ökat med närmare 20 procent på Hemköp. Vegetarisk prinskorv, vegobullar och griljerad kålrot är exempel på vegetarisk julmat.  

Matens ursprung är en stor del av hållbar julmat och kring våra högtider är det för många viktigt att köpa svensk mat.

Hemköp säljer endast svensk julskinka med ett brett sortiment från Krav-godkända gårdar.

 

Källa:

Hemköp

Försäljningsfördelning av julmat över landet, gäller hela dagligvaruhandeln 2017.

Statistiken bygger på siffror från Nielsen, Svensk Dagligvaruhandel och Hemköps egen försäljning.

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.