Samtliga våra vanligaste kaffesorter visar sig innehålla stråförkortningsmedel som ingen visste om fanns där – inte ens Livsmedelsverket. Och inte heller är det någon som riktigt vet varifrån kemikalierna kommer.
Det är i resultat från Testfakta som publiceras i Göteborgs-Posten som hela saken uppdagats. Tolv sorters kaffe från den svenska marknaden, varav två snabbkaffesorter, har testats – och samtliga visar sig innehålla mer eller mindre mepikvat, ett tillväxthämmande ämne som används som stråförkortningsmedel.
ONT OM KUNSKAP
Men det finns inga uppgifter om att det skulle användas på kaffebuskar, så Livsmedelsverket har inte ens testat för ämnet tidigare. Inte heller är det någon som riktigt vet vare sig varifrån ämnet kommer eller hur det påverkar människor. De få studier på djur som finns indikerar njurskador samt försämrad spermieproduktion, men underlaget är skralt.
”Jag har svårt att se någon konsumentrisk med det vi vet om ämnet i dag, men det är som sagt något som behöver undersökas ytterligare. Vi kommer även att informera andra EU-länder om resultaten”, säger Anneli Widenfalk, riskvärderare på Livsmedelsverket, till tidningen.
KAN BILDAS I ROSTNINGEN
En teori är att ämnet faktiskt bildas i själva rostningsprocessen, vilket stöds av fynden att halterna är högre ju mörkare kaffet är rostat. Men den förklaringen skulle innebära att ämnet i så fall bildas i alla livsmedel som rostas eller hettas upp, vilket innebär att vi kanske får i oss mycket mer av det från flera tänkbara källor.
MEST I SNABBKAFFE
Mest mepikvat hittades i Ica Basic snabbkaffe, där det rörde sig om 740 mikrogram per kilo, medan Nescafé innehöll 420 mikrogram per kilo. Det ska dock framhållas att halterna är mycket högre i frystorkat kaffe på grund av pulvrets densitet, och per kopp blir halterna i nivå med andra kaffesorter.
Zoéga Forza mörkrost uppvisade 390 mikrogram, medan Arvid Nordqvist Classic Franskrost innehöll 330. Ica Mörkrost innehöll 250 mikrogram, medan Gevalia Ebony mörkrost innehöll 210.
Lägst halter fanns i Zoéga Mezzo mellanrost, 48 mikrogram per kilo, medan Löfbergs Lila Original mellanrost innehöll 63 mikrogram och Coop Xtra mellanrost innehöll 68.
Nästan alla kaffesorter innehöll även försvarliga doser akrylamid, men det är ju något som myndigheterna som bekant redan arbetar med.
Hela testet finns på http://www.gp.se/polopoly_fs/1.3013297.1457095150!/160305kaffetestWEBB.pdf