annons

Okända kemikalier i kaffe

Samtliga våra vanligaste kaffesorter visar sig innehålla stråförkortningsmedel som ingen visste om fanns där – inte ens Livsmedelsverket. Och inte heller är det någon som riktigt vet varifrån kemikalierna kommer.
 
Det är i resultat från Testfakta som publiceras i Göteborgs-Posten som hela saken uppdagats. Tolv sorters kaffe från den svenska marknaden, varav två snabbkaffesorter, har testats – och samtliga visar sig innehålla mer eller mindre mepikvat, ett tillväxthämmande ämne som används som stråförkortningsmedel.
 
ONT OM KUNSKAP
Men det finns inga uppgifter om att det skulle användas på kaffebuskar, så Livsmedelsverket har inte ens testat för ämnet tidigare. Inte heller är det någon som riktigt vet vare sig varifrån ämnet kommer eller hur det påverkar människor. De få studier på djur som finns indikerar njurskador samt försämrad spermieproduktion, men underlaget är skralt.
 
”Jag har svårt att se någon konsumentrisk med det vi vet om ämnet i dag, men det är som sagt något som behöver undersökas ytterligare. Vi kommer även att informera andra EU-länder om resultaten”, säger Anneli Widenfalk, riskvärderare på Livsmedelsverket, till tidningen.
 
KAN BILDAS I ROSTNINGEN
En teori är att ämnet faktiskt bildas i själva rostningsprocessen, vilket stöds av fynden att halterna är högre ju mörkare kaffet är rostat. Men den förklaringen skulle innebära att ämnet i så fall bildas i alla livsmedel som rostas eller hettas upp, vilket innebär att vi kanske får i oss mycket mer av det från flera tänkbara källor.
 
MEST I SNABBKAFFE
Mest mepikvat hittades i Ica Basic snabbkaffe, där det rörde sig om 740 mikrogram per kilo, medan Nescafé innehöll 420 mikrogram per kilo. Det ska dock framhållas att halterna är mycket högre i frystorkat kaffe på grund av pulvrets densitet, och per kopp blir halterna i nivå med andra kaffesorter.
Zoéga Forza mörkrost uppvisade 390 mikrogram, medan Arvid Nordqvist Classic Franskrost innehöll 330. Ica Mörkrost innehöll 250 mikrogram, medan Gevalia Ebony mörkrost innehöll 210.
Lägst halter fanns i Zoéga Mezzo mellanrost, 48 mikrogram per kilo, medan Löfbergs Lila Original mellanrost innehöll 63 mikrogram och Coop Xtra mellanrost innehöll 68.
Nästan alla kaffesorter innehöll även försvarliga doser akrylamid, men det är ju något som myndigheterna som bekant redan arbetar med.
 
Hela testet finns på http://www.gp.se/polopoly_fs/1.3013297.1457095150!/160305kaffetestWEBB.pdf

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.