annons

20190118

Nobelpriset hyllas i världsfinalen



Världens mest prestigefyllda tävling för kockar går av stapeln i Lyon den 29-30 januari 2019.

Här ska 24 nationer, med två olika rätter, mätas i smak, prestation, design, teknisk kunskap, organisation och kreativitet.

Det svenska teamet leds av coach Tommy Myllymäki, som tillsammans med Sveriges kandidat Sebastian Gibrand, tagit fram de svenska tävlingsrätterna med en hyllning till Alfred Nobel och Nobelpriset.

I samband med världsfinalen för kockar i Lyon har det svenska teamet valt att hylla Nobelpriset, som varje år hedrar pristagare från hela världen för deras banbrytande idéer och forskningsarbete. Arbeten och upptäckter som inger hopp om en bättre framtid.

Med min matlagning vill jag hylla Nobelpristagare genom tiderna för deras fantastiska upptäckter och hårda arbete som har och har haft stor inverkan i allas våra liv. Med dessa människor i åtanke har jag inför VM förberett mitt livs måltid. Här finns fysik, ekonomi, kemi, kultur, hälsa och inte minst diplomati. En måltid är ju dessutom en symbol för fred, säger Sebastian Gibrand.

Bocuse d’Or anordnas vartannat år i Lyon. Tävlingen startade redan 1987 av den franska stjärnkocken Paul Bocuse och har blivit en av världens mest prestigefyllda tävling för kockar. På plats tävlar 24 kockar från lika många nationer under två dagar. På fem timmar och 35 minuter ska varje land tillaga och presentera två rätter, till 14 personer vardera, efter givna råvaror. Det är alltid den godaste maten som vinner.

 

Rätterna och råvarorna

Råvarorna för fatpresentationen består av kalvracks med tillval av kalvbräss, lever, njure, fötter och/eller tarmkrås. Kalvracksen ska tillagas och presenteras i hel bit eller i två delar med fem ben synliga.

Råvarorna för tallrikspresentationen ska användas till att skapa två stycken identiska Chartreuse. Chartreuse är en traditionell fransk rätt som tillagas i form och närmast kan liknas vid en tårta. De tävlande ska tillaga två chartreuse på grönsaker och skaldjur (ostron, blåmusslor, hjärtmusslor, kammusslor) om 20 diameter vardera. Minst 50% av rätten ska bestå av grönsaker. I Bocuse d’Or förväntas de tävlanden tillaga den traditionella Chartreuse-rätten i en modern nytolkning.

Chartreuse är en fransk klassiker, men nu för tiden är den mycket ovanlig och serveras sällan, eller aldrig, ens på franska finkrogar. En spännande utmaning som tillåter oss att vara riktigt kreativa, säger Sebastian Gibrand.

 

Det svenska teamet

Med Sebastian Gibrand, Tommy Myllymäki, Henrik Norström och Gustav Leonhardt, har tränat hela hösten. Nu är menyn helt klar och arbetet fokuseras in i det sista på tidsupplagning. Under de sista veckorna inför avfärd till Lyon pågår träningen i ett kök uppbyggt på Stockholmsmässan, identiskt med ett tävlingskök i Lyon.

Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Gastronomi Sverige och Svenska Bocuse d’Or Akademien.


Teamet för 2018/19 består av:

Sebastian Gibrand – Kandidat

Tommy Myllymäki – Coach

Gustav Leonhardt – Commis

Albin Edberg  – Andrecoach

Henrik Norström – President Svenska Bocuse d’Or Akademien

Frida Rönnlund – Projektledare, Gastronomi Sverige

Smak-team bestående av:

Markus Aujalay

Adam Dahlberg

Jonas Dahlbom


Gastronomi Sverige (öppnas i ny flik)



MustKnow om Nobelpriset

Nobelpriset är årliga internationella utmärkelser, som av tre svenska och en norsk institution tilldelas personer som "gjort mänskligheten den största nytta"[2] inom fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur och fredsarbete. Priserna fastställdes av dynamitens uppfinnare, Alfred Nobel, genom hans testamente från 1895, och delades ut första gången 1901. Varje nobelpris anses som den mest prestigefyllda utmärkelsen inom sitt område.

Fakta hämtat från Wikipedia.

Delar ut utmärkelse i fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur samt fredsarbete.

Utdelare - Nobelstiftelsen

Pris -Medalj, diplom och cirka 9 miljoner kronor[1]

Vart det delas ut -SverigeStockholm, Sverige
NorgeOslo, Norge

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.