matsvinn

Matsvinn blir nya måltider genom samarbete mellan Coop Väst och Nordish Market

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Philip Axelsson och Martin Alm från Nordish Market har precis laddat sina lådcyklar med överskottsmat från Coop Avenyn (Foto: Max Björkman, Chalmers Industriteknik)

Varje år slänger svenska butiker 30 000 ton mat, trots att en stor del fortfarande är ätlig. För att komma tillrätta med detta slöseri har nu utvalda Coop Väst-butiker i Göteborg och matleveranstjänsten Nordish Market påbörjat ett test för att se hur restauranger kan ta tillvara överbliven mat. Testet är en del av projektet ”Restauranger räddar butikers matsvinn”, vars syfte är att ta fram förslag på logistiksystem och affärsmodeller så att restauranger effektivt ska kunna ta emot och förädla överbliven mat från butiker, som annars riskerar att bli svinn.

Projektet som är en förstudie finansieras av Vinnova och utförs av åtta samarbetspartners som representerar viktiga aktörer: Chalmers Industriteknik, Paul Svensson Mat AB, LogTrade, WhyWaste, Coop, Stockholm Stadsmission, Martin & Servera och Menigo. Det hittills utförda arbetet har nu lett till att Nordish Food som är en del av Nordish Market kommer att ingå i ett test tillsammans med Coop Väst.

— Syftet med denna förstudie är att få en förståelse för hur dessa system ska byggas upp, påpekar Kristina Liljestrand, på Chalmers Industriteknik, som också leder projektet. Detta test är viktigt för att både identifiera framgångsfaktorer så väl som de utmaningar vi behöver arbeta vidare med. Efter sommaren kommer vi att ansöka om ett fortsättningsprojekt för att kunna göra tester i ännu större skala och lärdomarna från detta test kommer att vara värdefulla inför planeringen av huvudprojektet.

— Att vi nu får möjligheten att testa att även arbeta med överskottsmat ska bli väldigt spännande, säger Philip Axelsson på Nordish Food. Hållbarhetsarbete är grundbulten i vårt koncept, och vi lägger idag ett stort fokus på att sälja ekologiska och bra närproducerade råvaror från småskaliga producenter runtomkring Göteborg. Om detta test faller väl ut hoppas vi att vi inom kort ska kunna erbjuda våra kunder en ’svinn-rätt’. Då vi har många väldigt miljömedvetna kunder idag hoppas och tror vi att detta är något de kommer att uppskatta.

— Vi ser väldigt positivt på detta projekt, eftersom matsvinnsfrågan är central i vårt hållbarhetsarbete inom Coop, säger Camilla Grönkvist som är kvalitetsansvarig på Coop Väst. Genom detta test kan vi utvärdera en ny möjlighet att hitta lösningar för att rädda överbliven mat från våra butiker. Primärt är för oss att undvika att matsvinn uppstår, men när det gör det måste vi ha bra lösningar på plats för att rädda denna mat, fortsätter Camilla.

Förstudien startade i november 2018 och pågår fram till augusti 2019.

relaterat

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

Världens största matpris

Nu öppnar nomineringen till The Food Planet Prize, som blir världens största pris på matområdet. Priset, instiftat av Curt Bergfors foundation, ska belöna initiativ för

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.