Det kan vara läge att skynda sig ut i skogen och hamstra lingon, för den som vill säkra förråden till vintern. Detta lingonår ser nämligen ut att bli dåligt – och på sina håll till och med riktigt uselt. Det meddelar Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Om vi fick glada nyheter kring årets blåbärsmängd ser det desto dystrare ut vad gäller deras röda kusin – lingonen. Lingonåret 2016 tycks istället bli dåligt – ja, till och med riktigt uselt i vissa delar av landet. Det visar lingonprognosen för 2016 från SLU.
Värst ser det ut att bli i norra Norrland, där tillgången på lingon ser ut att bli riktigt skral. Prognosen för regionen är mörk, med enbart drygt hälften så mycket lingon jämfört med medelvärdet för perioden 2003-2015. Nästan lika illa tycks det vara för Svealand. Där blir tillgången blott två tredjedelar av ett normalår. Även i södra Norrland verkar det bli ett något sämre lingonår än normalt.
Men det finns ljus i tunneln – riktigt lika lingonfattigt blir det inte över hela landet. I Götaland ser det istället förhållandevis bra ut i år vad gäller tillgången på lingon. Där väntas 20 procent mer lingon än normalt, lyckosamt nog.
Som vanligt baseras prognosen från SLU på uppgifter från Riksskogstaxeringen och SLU:s skogliga försöksparker. En förklaring till det bistra lingonåret tros vara vädret.
– Den dåliga tillgången på lingon i Norrland och Svealand kan kanske förklaras med att vädret varit ogynnsamt för lingon under blomningen, säger Jonas Dahlgren, som ansvarar för bärprognoserna vid SLU:s Riksskogstaxering.
Men procent är inte allt. Förutom att jämföra skillnader mellan olika år är det minst lika viktigt att se till de absoluta talen. Alltså hur mycket lingon det faktiskt finns att hitta, oavsett hur det brukar se ut. Även om Svealand och Norrland i år drabbas av ett dåligt lingonår, är det fortfarande i just Svealand och södra Norrland som den största tillgången på bär finns i absoluta tal. Där finns nästan dubbelt så mycket lingon som i Götaland, och över 30 procent mer än i norra Norrland.
Eftersom bärtätheten varierar stort kan man också hitta områden där det finns mycket bär, även i regioner med ovanligt dålig tillgång. Det gäller exempelvis för både Norrland och Svealand. Orsaken är att det förekommer stora lokala variationer i hur det gått för blomanlagen att bildas på sommaren, till hur de får mogna sommaren därpå, samt att väder och andra lokala händelser påverkar. Det leder till att det är mycket svårt att avgöra hur lingontillgången ser ut på enskilda platser.
Med andra ord är det läge att trots allt inte ge upp hoppet – men heller inte förvånas över om lingonen i år har säljs till högre priser än vanligt.
Blåbärsåret 2016
SLU:s prognos för årets tillgång på blåbär pekade i juli på ett rekordbra blåbärsår i Götaland och ett mycket bra år i Svealand och södra Norrland. I norra Norrland tycktes dock nivåerna vara något under det normala. En ny mätning i efterhand visade dock att det i södra Norrland förekom 15-20 procent färre blåbär än prognosen i juli visade.
Avenue de Champagne
ett mousserande paradis