annons

Dåligt lingonår i svenska skogarna

Det kan vara läge att skynda sig ut i skogen och hamstra lingon, för den som vill säkra förråden till vintern. Detta lingonår ser nämligen ut att bli dåligt – och på sina håll till och med riktigt uselt. Det meddelar Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Om vi fick glada nyheter kring årets blåbärsmängd ser det desto dystrare ut vad gäller deras röda kusin – lingonen. Lingonåret 2016 tycks istället bli dåligt – ja, till och med riktigt uselt i vissa delar av landet. Det visar lingonprognosen för 2016 från SLU.
Värst ser det ut att bli i norra Norrland, där tillgången på lingon ser ut att bli riktigt skral. Prognosen för regionen är mörk, med enbart drygt hälften så mycket lingon jämfört med medelvärdet för perioden 2003-2015. Nästan lika illa tycks det vara för Svealand. Där blir tillgången blott två tredjedelar av ett normalår. Även i södra Norrland verkar det bli ett något sämre lingonår än normalt.
Men det finns ljus i tunneln – riktigt lika lingonfattigt blir det inte över hela landet. I Götaland ser det istället förhållandevis bra ut i år vad gäller tillgången på lingon. Där väntas 20 procent mer lingon än normalt, lyckosamt nog.
Som vanligt baseras prognosen från SLU på uppgifter från Riksskogstaxeringen och SLU:s skogliga försöksparker. En förklaring till det bistra lingonåret tros vara vädret.
– Den dåliga tillgången på lingon i Norrland och Svealand kan kanske förklaras med att vädret varit ogynnsamt för lingon under blomningen, säger Jonas Dahlgren, som ansvarar för bärprognoserna vid SLU:s Riksskogstaxering.
Men procent är inte allt. Förutom att jämföra skillnader mellan olika år är det minst lika viktigt att se till de absoluta talen. Alltså hur mycket lingon det faktiskt finns att hitta, oavsett hur det brukar se ut. Även om Svealand och Norrland i år drabbas av ett dåligt lingonår, är det fortfarande i just Svealand och södra Norrland som den största tillgången på bär finns i absoluta tal. Där finns nästan dubbelt så mycket lingon som i Götaland, och över 30 procent mer än i norra Norrland.
Eftersom bärtätheten varierar stort kan man också hitta områden där det finns mycket bär, även i regioner med ovanligt dålig tillgång. Det gäller exempelvis för både Norrland och Svealand. Orsaken är att det förekommer stora lokala variationer i hur det gått för blomanlagen att bildas på sommaren, till hur de får mogna sommaren därpå, samt att väder och andra lokala händelser påverkar. Det leder till att det är mycket svårt att avgöra hur lingontillgången ser ut på enskilda platser.
Med andra ord är det läge att trots allt inte ge upp hoppet – men heller inte förvånas över om lingonen i år har säljs till högre priser än vanligt.
Blåbärsåret 2016
SLU:s prognos för årets tillgång på blåbär pekade i juli på ett rekordbra blåbärsår i Götaland och ett mycket bra år i Svealand och södra Norrland. I norra Norrland tycktes dock nivåerna vara något under det normala. En ny mätning i efterhand visade dock att det i södra Norrland förekom 15-20 procent färre blåbär än prognosen i juli visade.

relaterat

7-Elevens S-semla
Bakverk

7-Elevens S-semla med sötsyrligt

I år presenterar 7-Eleven en helt ny semla toppad med ett surt S-märke. Årets smak är en oväntad kombination och för tankarna tillbaka till 90-talet med sötsyrligt godis.

32169029-glass-of-ice-lemon-tea

Te i mocktails och cocktails

Tekompaniet besökte Sri Lanka och Dilmah School of tea för att uppleva te på plats i Ceylon-teets land. Deltagarna kom hem med en rad nya

Semla+Mattrender+2020

Sveriges bästa semlor utsedda

Stigs Konditori i Gullringen vann för tredje året i rad Arlas semmeltävling om vem som gör den bästa semlan i landet. Vinnarreceptet förblir dock en

scrabble-tiles-in-blue-ceramic-plate-2377164

Ökat intresse för vegetarisk skolmat

En stor majoritet av Sveriges kommuner arbetar medvetet med att erbjuda växtbaserade alternativ i skolmaten och intresset bland skoleleverna ökar. Klimatpåverkan är det starkaste motivet

3.Anton+Kardell+Årets+Unga+Kock+SK+Mat+Mattrender+2020

Han är Årets Unga Kock 2020

Anton Kardell från Göteborg vann tävlingen Årets Unga Kock 2020 på Stockholms Hotell & Restaurangskola. Anton går nu vidare till världsfinalen i Paris i september. Årets

Gabriel Jonsson LoRes

Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Vinnaren av TV4:s program Sveriges mästerkock 2019, Gabriel Jonsson från Visby, är Lönnebergas nye ambassadör. Gabriel ska inspirera konsumenterna med recept och matlagningstips för bland

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.