Hur sockerintaget kan reduceras diskuteras flitigt.Sockerskatt, läskskatt och tidigare i höst gick en amerikansk hjärtorganisation ut med rådet att små barn inte bör få i sig något tillsatt socker alls.
Enligt lagstiftning är det inte ens tillåtet att skriva ut tillsatt socker i näringsdeklarationen på livsmedelsförpackningar. Istället ska det stå sockerarter, som både inkluderar naturligt socker och tillsatt socker. Detta är dagligvaruhandeln i Sverige kritiska till eftersom man anser att konsumenterna ska få vet hur mycket som är naturligt socker från exempelvis frukt och vad som är tillsatt socker som till exempelvis honung, sirap eller strösocker.
Dagligvaruhandeln gav därför Demoskop i uppdrag att ta reda på vad konsumenterna tycker.
Det visade sig att 7 av 10 barnfamiljer skulle vilja dra ner på sockerkonsumtionen. Och lika många tycker att de skulle bli hjälpta av om mängden tillsatt socker skrevs ut på livsmedelsförpackningarna.
• -Att barnfamiljer skulle bli hjälpta av att tillsatt socker skrivs ut i näringsdeklarationen på livsmedelsförpackningar borde vara ett tillräckligt incitament för svenska politiker och myndigheter att arbeta för en förändring i det europeiska regelverket, säger Karin Brynell VD för branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.
Svensk Dagligvaruhandel arbetar på olika sätt med hälsofrämjande initiativ, bland annat genom Mat- och hälsorådet som är ett unikt samarbete där nutritionsexperter från medlemsföretagen Axfood, Bergendahls, Coop Sverige, ICA Sverige och Lidl Sverige, driver folkhälsofrågor inom exempelvis märkning, kundkommunikation och lagstiftning. Företagen har enats om ett gemensamt fempunktsprogram för hur branschen kan bidra till bättre folkhälsa.