Julen närmar sig med stormsteg, och för de flesta innebär detta även ett kalasande på god mat. I snitt slänger svenskarna 45 kilo mat per person varje år, och under julen ökar svinnet*.
Under jul och nyår slängs extra mycket mat i Sverige. Men problemet är högst tydligt under hela året, då varje svensk i snitt slänger 45 kilo mat per år**. Detta, tillsammans med att många producenter själva slänger överskottsprodukter har lett till att matsvinnet är en av de största miljöbovarna i Sverige.
Men det är inte lätt att som konsument hålla koll på hur man ska tänka gällande svinn. Under oktober genomförde Matsmart ett onlinequiz om matsvinn och hållbarhet för sina kunder.*** Resultatet visade att även om många hade bra koll på hållbart handlande så var det inte helt lätt att tänka rätt kring svinnet. Hela 87 procent av deltagarna visste inte att en matvara ej bör ätas efter sista förbrukningsdatum. Märkningen, som används som en säkerhetsmärkning för exempelvis köttprodukter, blandas ofta ihop med bäst-före-datum.
– Det är kul att se att så många har börjat intressera sig för att minska matsvinnet. Däremot kan vara svårt att ta hand om maten vi köper på ett svinnsmart sätt. Vi kan se att många har svårt att förstå skillnaden mellan bäst-före-datum och sista förbrukningsdag. Produkter med ett bäst-före-datum kan oftast ätas långt efter datumet passerats, medan produkter vars förbrukningsdatum gått ut tyvärr bör kastas eftersom de kan vara rent av farliga att äta, säger Josefin Fridstrand, Sverigechef på Matsmart.
Matsmarts affärsmodell bygger på att rädda mat och andra produkter från att slängas. Det kan röra sig om produkter som fått felprintade etiketter, ett utgående sortiment eller varor med kort datum. I november genomförde Matsmart initiativet “Green Weeks”. Under två veckor räddade Matsmart tillsammans med c:a 30 000 kunder över 326 ton mat och konsumentprodukter från att hamna i soptunnan.
– I snitt räddade våra kunder över 11 kilo mat per hushåll under Green Weeks och vi kan se att fler och fler vill minska sitt eget svinn. Vissa tips är ju väldigt enkla att ta till sig, såsom att frysa in grönsaker och frukt till smoothies eller att alltid smaka och lukta innan man slänger mat. Men vi har sett att våra kunder och samarbetspartners har flera supersmarta hacks för att minska svinnet som kanske inte alla känner till. Därför har vi listat några av våra favoriter för att fler ska kunna rädda mer mat hemma, säger Josefin Fridstrand.
Fem tips på hur du kan minska ditt matsvinn:
Frys in dina mejeriprodukter. De flesta mejeriprodukter går bra att frysa in i upp till tre månader. Produkter som exempelvis grädde, som du sällan använder mer än en liten skvätt i matlagningen, kan du frysa in i en isbricka och bara slänga i en kub i såsen direkt från frysen. Tänk dock på att produkten expanderar när den fryser, så häll över mjölk och grädde i en större behållare innan du stoppar in det i frysen.
Baka med kafferester. På tal om iskuber så funkar även kaffe superbra att frysa in. Häll upp det överblivna kaffet i en isbricka, och plocka fram en kub och ha i smeten när du bakar exempelvis, för en extra kick. Även andra dryckesrester blir ett fint tillägg i bakning och matlagning. Saft och glögg kan sätta lite smak i bakningen och en överbliven slatt vin passar perfekt i såsen.
Gör svinnrätter. De flesta rester du får över brukar kunna bidra till en god gryta, soppa eller pannkakor. Dessa tre rätter är mixer av olika ingredienser och tillåter mycket kreativitet i utformningen. Testa dig fram med de rester du har hemma. Sök inspiration i sociala medier, matappar eller be en vän om ett recept utifrån de råvaror du har hemma i skafferiet.
Den heliga kaffesumpen. Visste du att kaffesump har väldigt många fiffiga användningsområden? Exempelvis är det ett lysande medel att använda i trädgården, då det både håller borta oönskade skadedjur sägs kunna ge vackrare blomster. Du kan även använda det för att hålla borta unken lukt i köket. Genom en enkel googling kan man upptäcka att kaffesump har nästan oändligt med användningsmöjligheter.
Organisera kylskåpet. Se till att placera de varor som snart går ut, eller som redan är öppnade, längst fram. På så sätt får du lättare överblick av vad du behöver göra av med, istället för att en gammal gurka gömmer sig längst in i kylen och blir dålig. Kom även ihåg att lukta, smaka och testa alla matvaror innan du slänger, även om det passerat sitt bäst-före-datum. Ägg testar du genom att lägga dem i en bunke med vatten. Om ägget flyter upp till ytan är det gammalt och bör slängas. Annars går det fortfarande bra att äta.
Källor:
* Matsmart
** Livsmedelsverket
*** Quizet genomfördes av Matsmart och Deedster på Matsmarts hemsida under perioden 29 september-29 oktober 2020. Quizet hade 7819 respondenter.