Konditor, kokboksförfattare, programledare och caféägare är några få av Roy Fares alla titlar. Dessutom älskar han mötet mellan människor och den svenska fikakulturen.
Roy var sex år när han tillsammans med familjen flydde från inbördeskriget i Libanon 1990 till Sverige. Han minns att det var stora kontraster mellan länderna när familjen bosatte sig i Örebro, speciellt kulturmässigt.
– Men också hur vi såg ut jämfört med hur svenskar såg ut, jag minns väldigt tydligt att det fanns inget hellre jag ville än att vara svensk. Man ville ju bara smälta in och inte vara den som var annorlunda. Men idag är jag väldigt stolt och glad över att jag har två kulturer, det är en förmån som har berikat mig i livet.
Något annat som berikat Roy i livet är passionen för bakning, som han beskriver grundat sig i kulturen. Matlagning och bakning har alltid varit något familjen Fares samlats kring.
– Mat är ju en del av vår kultur, något man alltid samlas kring och det har alltid inspirerat mig. Under min uppväxt har det alltid varit naturligt att mamma varit i köket och lagat mat eller bakat till våra födelsedagar. Att bli kock var aldrig något för mig, jag har alltid haft ett öga för det söta. Sedan är det en passion som vuxit fram med och mer.
Passionen växte sig stark. Idag är Roy Fares inte bara en konditor och mediepersonlighet, sedan år 2017 driver han även det populära cafékonceptet MR Cake ihop med Mattias Ljungberg. Tillsammans har de skapat en mötesplats.
– MR Cake är en plats där människor kommer för att fika och umgås. Man inser att man har blivit en del av människors vardag, som någons morgonrutin. Det finns något väldigt fint med det.
Med en djup passion och stor kärlek till den svenska fika-kulturen som MR Cake kombinerar med amerikansk-inspirerade bakverk.
– Jag har alltid haft en förkärlek till USA och just amerikanska bakverk för jag tycker att de är så visuellt härligt. Jag tycker att amerikaner ofta kan vara lite extra och någonstans har jag alltid känt att jag också är lite extra, jag är inte sådär lagom.
– Jag tycker fika-kulturen i Sverige är väldigt stark. Det finns ju inget annat land som har ett ord för fika. Jag tror att det ligger rotat så långt bak med det här med sju sorters småkakor. Jag tycker det är så fantastiskt kul att man håller kvar vid just kulturer och att fika har blivit så förknippat med Sverige.
– Varken i Libanon eller USA fikar man på samma sätt som i Sverige, visst man äter sött och så. Men det är inte så att man går och sätter sig och fikar. Man går mer ut och äter eller bakar hemma.
Fika förändras men Roy tror att grunden alltid kommer vara densamma.
– Vad man förknippar med fika, det kanske går att säga att det är ett modernt franskt bakverk men för mig kommer alltid fika vara genuint hembakat som bullar, morotskaka eller kärleksmums.
Roy beskriver kaffets roll i fikan som betydelsefull.
– Den varma drycken gör ju något med oss. Jag tycker att den första koppen kaffe är fantastiskt god, varm och mustig, och det lite söta. Så absolut tycker jag kaffe tillför mycket.
– För min egen del är morgonkaffet viktigast, men efter lunch är också väldigt viktigt. Alltså det är så jäkla gott med gott kaffe då. På morgonen gör jag oftast en cappuccino eller en latte när jag kommer till jobbet, sen efter lunch går jag över till bryggkaffe.
Löfbergs nyhet FIKA, mörkrostad med toner av kakao, fikar Roy helst såhär:
– Det är ju ett kaffe med mycket karaktär och rost. Om man ska fika något till behöver det vara något som utvecklar kaffet, jag skulle fika något med choklad, karamell eller kryddigt. Någon bulle med mycket smak av kanel eller kardemumma tycker jag gifter sig bra med kaffet.
Han är optimistisk inför fikans framtid efter den rådande pandemin.
– Helt ärligt tror jag att när Corona är över så kommer vi återgå till samma som innan med 150 %. Vi är less på det här nu och behöver umgås, det ger ju oss energi.