I år är inget vanligt år där julen kommer att firas med ett stort julbord och hela släkten på besök. I år blir det kanske färre gäster men mer tid att lägga kärlek på julmaten.
Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020 har komponerat en 7-rätters bordsserverad julmeny med alla julens smaker.
Julmenyn är komponerad efter samma upplägg som ett klassiskt julbord har med 7 serveringar bestående av sill, lax, kallskuret, småvarmt, ostar, dessert och choklad.
– Min grundtanke är att man har lika mycket tid som alla andra år, fast mindre mat att göra så man har egentligen mer tid att lägga på själva maten, säger Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020.
Ludwig är 28 år och jobbar till vardags på stjärnkrogen Etolie i Stockholm. Här är hans julmeny:
Potatiscanapéer med inlagd sill och gräddfil, toppade med löjrom och dill
Krispig wontontartelett med gravad lax, senapskräm och rostade fänkålsfrön
Tunnskuren julskinka med picklade rödbetor, friterad grönkål och äpple
Kotlett på gris med en ny variant på Janssons frestelse
Mjuk pepparkaka med saffransfärskost, doppad i rom och toppad med rostade nötter och apelsin