annons

Pepparkaka med ädelostkräm
Foto: Samuel Unéus

Pepparkaka med ädelostkräm

Portioner 6 pers
Recept av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020.

Ingredients
  

Pepparkaksdeg

  • 100 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl ljus sirap
  • 2 tsk ingefära malen
  • 1 msk kanel malen
  • 2 tsk nejlikor malda
  • 1 tsk kardemumma malen
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1,5 dl vatten
  • 5 dl vetemjöl

Ädelostkräm

  • 200 g ädelost eller grönmögelost, den du tycker bäst om
  • 0,75 dl grädde
  • svartpeppar

Instructions
 

Pepparkaksdeg

  • Rör smör, socker och sirap smidigt.
  • Tillsätt vatten, kryddor, bikarbonat och mjöl och knåda till en smidig pepparkaksdeg. Låt degen ligga i kylen över natten. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg på smord eller papprad plåt. Grädda pepparkakorna i ugnen på 225°c i 5 min och låt dem svalna.

Ädelostkräm

  • Skär av 50 g ost och lägg i frysen. Mixa eller vispa sedan resterande ost med övriga ingredienser tills det blir en slät smet.
  • Spritsa sedan smeten på pepparkakorna och riv över den frysta osten.
Print Recipe

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

relaterat

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.