Kotlett på gris med en ny variant på Janssons frestelse
Foto: Samuel Unéus

Kotlett på gris med en ny variant på Janssons frestelse

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Recept av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020.
Portioner 6 personer

Ingredienser
  

  • 600 g kotlett på gris
  • 500 g potatisar små
  • 1 blad röd grönkål stort, går även bra med grönkål
  • 2 st silverlökar
  • smörgåskrasse
  • smör till stekning

Anjovisvelouté

  • 3 dl kycklingfond
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 st schalottenlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 4 st ansjovisfiléer
  • 1 msk vitvinsvinäger

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 100°c.
  • Koka potatisen med skalet på och mosa den sedan lätt, stek den sedan i mycket smör tills den blir gyllenbrun och krispig. Baka silverlöken hel i ugnen med skalet på i 15 min, när den är klar delar du den på mitten och steker halvorna på hög värme i lite olja så att den får ordentligt med färg. Plocka sedan isär löken lamell för lamell och salta.
  • Stek kotletterna på hög värme i olja tills de får färg, vänd sedan och häll i smör i pannan. Ös kotletterna med smöret. Baka sedan kotletten i ugnen på 100°c tills den har 65°c i kärntemperatur. Stek den röda grönkålen hastigt i varm stekpanna med lite olja till den blir mjuk. Avsluta med lite salt på toppen.

Anjovisvelouté

  • Finhacka lök och vitlök och fräs i en kastrull med smöret, tillsätt buljongen och reducera till hälften. Tillsätt sedan grädde och låt koka i ca 5 min.  Smaka av med två nypor salt och vitvinsvinägern. Vid servering mixa ner anjovisfiléerna i såsen och fortsätt mixa till det blir ett skum.

Servering

  • Lägg potatisen tillsammans med löken och såsen, toppa med veloutén och smörgåskrasse. Lägg kotletten bredvid tillsammans med den röda grönkålen.
Skriv ut receptet

relaterat

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.