Mjuk pepparkaka med saffransfärskost, doppad i rom och toppad med rostade nötter och apelsin
Foto: Samuel Unéus

Mjuk pepparkaka med saffransfärskost, doppad i rom och toppad med rostade nötter och apelsin

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Recept av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020.
Portioner 6 personer

Ingredienser
  

Mjuk pepparkaka

  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk nejlikor malda
  • 1 tsk ingefära malen
  • 1 tsk bikarbonat
  • 100 g smör
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl sirap
  • 2 msk rom mörk
  • 1 st apelsin skalet
  • smör
  • ströbröd

Saffransfärskost

  • 250 g färskost
  • 0,5 g saffran
  • 50 g crème fraiche
  • 0,75 dl socker
  • 1 st apelsin saften

Garnering

  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl mandel
  • apelsinzest

Instruktioner
 

Mjuk pepparkaka

  • Sätt ugnen på 175°c.
  • Smörj och bröa en rund eller avlång brödform.
  • Bryn smöret tills det bli gyllenbrunt lägg i kryddorna.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör ner smöret med kryddorna och resten av ingredienserna. Rör om så att allt blandas väl, vispa ej. Häll smeten i formen.
  • Baka i mitten av ugnen i ca 40-45 min.

Saffransfärskost

  • Värm upp crème fraiche, socker, apelsin och saffran i en kastrull tills det kokar, blanda sedan ned färskosten. Smaka av och tillsätt mer socker och apelsin efter smak.

Garnering

  • Rosta i ugnen på 150°C i ca 10min, låt svalna och grovhacka sedan.

Servering

  • Skär upp kakan i kuber, rippla på rom. Varva kaka med en klick saffransfärskost och toppa med apelsinzest och de rostade nötterna.
Skriv ut receptet

relaterat

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.