Go Back
Portioner 6 pers
Recept av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020.

Ingredienser
  

Pepparkaksdeg

  • 100 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl ljus sirap
  • 2 tsk ingefära malen
  • 1 msk kanel malen
  • 2 tsk nejlikor malda
  • 1 tsk kardemumma malen
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1,5 dl vatten
  • 5 dl vetemjöl

Ädelostkräm

  • 200 g ädelost eller grönmögelost, den du tycker bäst om
  • 0,75 dl grädde
  • svartpeppar

Instruktioner
 

Pepparkaksdeg

  • Rör smör, socker och sirap smidigt.
  • Tillsätt vatten, kryddor, bikarbonat och mjöl och knåda till en smidig pepparkaksdeg. Låt degen ligga i kylen över natten. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg på smord eller papprad plåt. Grädda pepparkakorna i ugnen på 225°c i 5 min och låt dem svalna.

Ädelostkräm

  • Skär av 50 g ost och lägg i frysen. Mixa eller vispa sedan resterande ost med övriga ingredienser tills det blir en slät smet.
  • Spritsa sedan smeten på pepparkakorna och riv över den frysta osten.
Skriv ut receptet