annons

08_semla_kristyr (1)

 Fira fettisdagen med en helgsemla som hyllar våra grannländer 

Varje år, på fettisdagen, frossar svenskarna i semlor och semmelvarianterna är oändliga. Det vet vi inte minst från förra årets succé, semmel-hot shoten. Det många inte vet är att semlan återfinns i våra grannländer också, men på lite nya sätt. Runt om Östersjön har länder sina egna varianter. Licor 43 har i år slagit samman med Helena Lyth och låtit ta fram en ny semla, inspirerad av semlor från Estland och Danmark, täckt med härlig kristyrfrosting med smak av vaniljlikör. 

Helena Lyth, som driver det framgångsrika kontot @HelenaLyth.se på Instagram, har inför årets fettisdag tagit fram en semla som inspirerats av Estlands vastlakukkel och den danska fastelavnsbollen. Den estniska semlan har en maffig vaniljkräm som Helena tagit sig an. Med Licor 43, och dess lena vaniljsmak, har hon låtit blandat ner likören i både grädden och i en vaniljkristyr. Kristyrtopping är nämligen det traditionella sättet att äta semla på i Danmark. Årets semla är en härlig helgsemla, inspirerad från våra grannländer med silkeslen likör. 

– När jag fick frågan att tillsammans med Licor 43 ta fram en helgsemla med deras vaniljlikör, var det denna hopblandning av semmelvarianter jag direkt tänkte på. Jag ville göra en till synes klassisk semla med inspiration från våra grannländer, med vanilj i grädden och som toppas av en härlig tjock vaniljkristyr. Låta vanilj bli en huvudspelare. Att ta det bästa från alla semlor jag tycker om och slå ihop till en riktig goding, säger Helena.

Så här gör du Helena Lyths semla med Licor 43: 

 Tillbehör till 4 semlor 
 Fyllningen: Lägg 0,5 dl mandlar i 3 msk Licor 43 och låt vila i minst 1 timme. Hacka och blanda ner de likörinlagda mandlarna i 100 g mandelmassa, innankromet från dina semlor och en skvätt mjölk. 

 Grädden: Vänd ner 3 msk Licor 43 i 3 dl vispad grädde med slickepott. 

 Kristyren: Blanda 2 dl florsocker med 3–4 msk Licor 43 till en kristyr. Häll kristyren över den färdigmonterade semlan och strössla hackad mandel över. Låt sedan stelna och servera.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.