Cointreau-doppad mandelkaka med fänkål, vispad crème fraiche och syltade apelsinskal
Foto: Nigab

Cointreau-doppad mandelkaka med fänkål, vispad crème fraiche och syltade apelsinskal

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Recept av Annie Hesselstad.

Portioner 15 st

Ingredienser
  

Mandelkaka med fänkål

  • 200 g smör
  • 175 g mandelmjöl
  • 200 g florsocker
  • 10 g vaniljsocker
  • 5 g salt
  • 5 g bakpulver
  • 1 st citron zest
  • 20 g potatismjöl
  • 5 g fänkål malen
  • 200 g äggvita
  • mandelspån alt mandelflagor eller hackad orostad mandel att toppa med

Syltade apelsinskal

  • 2 st apelsiner
  • 300 g vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 200 g socker
  • 150 g vatten

Cointreau-lag

  • 125 g vatten
  • 125 g socker
  • 100 g apelsinjuice
  • 40 g Cointreau
  • 10 g citronsaft

Instruktioner
 

Mandelkaka med fänkål

  • Sätt ugnen på 180 grader och förbered valfria silikonformar att baka i, muffinsplåt med formar går också bra (silikonform bör smöras)
  • Bryn smöret tills det blir gyllenbrunt, låt svalna av
  • Blanda alla torra ingredienser samt citronzest i en bunke, tillsätt äggvita och rör till en jämn smet
  • Tillsätt smöret och blanda tills det blir slätt
  • Fyll upp formarna till lite mer än hälften, toppa med mandel
  • Baka ca 18 minuter, låt svalna

Syltade apelsinskal

  • Tvätta apelsinerna noga och skala sedan av skalet (spara apelsinerna och använd juicen till lagen kakan ska doppas i)
  • Skär i tunna strimlor och koka upp 300 g vatten med salt, låt koka 1/2 minut och skölj sedan av skalet i kallt vatten
  • Koka upp socker och resterande vatten och låt skalen koka på medelvärme i ca 10 min
  • Låt svalna i sockerlagen

Cointreau-lag

  • Koka upp vatten, socker och apelsinjuice
  • Tillsätt Cointreau och citronsaft och låt svalna

Montering

  • Vispa upp 3 dl crème fraiche med 50 g florsocker tills det blir som lättvispad grädde
  • Ta ut kakorna ur formarna, doppa i den avsvalnade lagen och låt kakan suga åt sig ordentligt
  • Spritsa på den vispade crème fraichen och dekorera med syltade skal, rostad hackad mandel och fänkålsblast/dill
Skriv ut receptet

relaterat

Årets tårta 2021 från Svenska Konditorlandslaget
Bakverk

Årets tårta 2021

Sommarinspiration av Svenska Konditorlandslaget. Recept baserat på 2 st 10-bitars tårtor.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.