Portioner 6 pers
Recept av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020.
Ingredienser
Pepparkaksdeg
- 100 g smör
- 1,5 dl strösocker
- 3 dl ljus sirap
- 2 tsk ingefära malen
- 1 msk kanel malen
- 2 tsk nejlikor malda
- 1 tsk kardemumma malen
- 2 tsk bikarbonat
- 1,5 dl vatten
- 5 dl vetemjöl
Ädelostkräm
- 200 g ädelost eller grönmögelost, den du tycker bäst om
- 0,75 dl grädde
- svartpeppar
Instruktioner
Pepparkaksdeg
- Rör smör, socker och sirap smidigt.
- Tillsätt vatten, kryddor, bikarbonat och mjöl och knåda till en smidig pepparkaksdeg. Låt degen ligga i kylen över natten. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg på smord eller papprad plåt. Grädda pepparkakorna i ugnen på 225°c i 5 min och låt dem svalna.
Ädelostkräm
- Skär av 50 g ost och lägg i frysen. Mixa eller vispa sedan resterande ost med övriga ingredienser tills det blir en slät smet.
- Spritsa sedan smeten på pepparkakorna och riv över den frysta osten.