Niklas Ekstedts munkar med karamellsås
Foto: Lundgrens

Munkar med karamellsås

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Recept av Niklas Ekstedt.

Portioner 10 munkar

Ingredienser
  

Munkar

  • 5 st ägg
  • 250 g socker
  • 600 g vetemjöl
  • 5 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2,25 dl grädde
  • 2,25 dl mjölk
  • 225 g smör osaltat, smält
  • 1 tsk kanel malen

Karamellsås

  • 4 dl vatten
  • 2 dl socker

Instruktioner
 

Munkar

  • Vispa ägg och 225 gram av sockret pösigt
  • Sikta mjöl, bakpulver och salt genom en finmaskig sil
  • Rör ner i äggblandningen till en slät smet
  • Vänd ner grädde, mjölk och hälften av det smälta smöret
  • Blanda resten av sockret med kanel och ställ åt sidan
  • Stek gyllenbruna i smör i ett munkjärn 2-3 minuter över medelhög värme på båda sidor
  • Tippa ut munkarna ur pannan och rulla i kanelsocker.

Karamellsås

  • Smält sockret och låt det bli brunt utan att brännas.
  • Häll på vattnet och koka ihop 5 minuter
  • Häll såsen över munkarna. Njut!
Skriv ut receptet

relaterat

Årets tårta 2021 från Svenska Konditorlandslaget
Bakverk

Årets tårta 2021

Sommarinspiration av Svenska Konditorlandslaget. Recept baserat på 2 st 10-bitars tårtor.

Hjortronglass med Västerbottensost
Glass

Hjortronglass med Västerbottensost

En riktigt trevlig avslutning efter en god middag, smidig att göra i förväg och ta fram strax innan servering, men förbered dig med många bunkar

Keyyos fattiga riddare rolls
Bröd

Keyyos fattiga riddare rolls

Ett enkelt sätt att förvandla denna dessert till en lite lyxigare variant, är att göra dem som rullar och servera med några fina bär. Använd

Danyel couets fattiga riddare
Bröd

Danyel Couets fattiga riddare

En riktig klassiker som fungerar utmärkt som dessert. I programmet Mer än en macka gör Danyel en härlig variant med mandelsmör, choklad och karamelliserade äppleklyftor.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.