Recept av Niklas Ekstedt.
Portioner 10 munkar
Ingredienser
Munkar
- 5 st ägg
- 250 g socker
- 600 g vetemjöl
- 5 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 2,25 dl grädde
- 2,25 dl mjölk
- 225 g smör osaltat, smält
- 1 tsk kanel malen
Karamellsås
- 4 dl vatten
- 2 dl socker
Instruktioner
Munkar
- Vispa ägg och 225 gram av sockret pösigt
- Sikta mjöl, bakpulver och salt genom en finmaskig sil
- Rör ner i äggblandningen till en slät smet
- Vänd ner grädde, mjölk och hälften av det smälta smöret
- Blanda resten av sockret med kanel och ställ åt sidan
- Stek gyllenbruna i smör i ett munkjärn 2-3 minuter över medelhög värme på båda sidor
- Tippa ut munkarna ur pannan och rulla i kanelsocker.
Karamellsås
- Smält sockret och låt det bli brunt utan att brännas.
- Häll på vattnet och koka ihop 5 minuter
- Häll såsen över munkarna. Njut!