Go Back
Portioner 6 personer
Recept av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020.

Ingredienser
  

Mjuk pepparkaka

  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk nejlikor malda
  • 1 tsk ingefära malen
  • 1 tsk bikarbonat
  • 100 g smör
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl sirap
  • 2 msk rom mörk
  • 1 st apelsin skalet
  • smör
  • ströbröd

Saffransfärskost

  • 250 g färskost
  • 0,5 g saffran
  • 50 g crème fraiche
  • 0,75 dl socker
  • 1 st apelsin saften

Garnering

  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl mandel
  • apelsinzest

Instruktioner
 

Mjuk pepparkaka

  • Sätt ugnen på 175°c.
  • Smörj och bröa en rund eller avlång brödform.
  • Bryn smöret tills det bli gyllenbrunt lägg i kryddorna.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör ner smöret med kryddorna och resten av ingredienserna. Rör om så att allt blandas väl, vispa ej. Häll smeten i formen.
  • Baka i mitten av ugnen i ca 40-45 min.

Saffransfärskost

  • Värm upp crème fraiche, socker, apelsin och saffran i en kastrull tills det kokar, blanda sedan ned färskosten. Smaka av och tillsätt mer socker och apelsin efter smak.

Garnering

  • Rosta i ugnen på 150°C i ca 10min, låt svalna och grovhacka sedan.

Servering

  • Skär upp kakan i kuber, rippla på rom. Varva kaka med en klick saffransfärskost och toppa med apelsinzest och de rostade nötterna.
Skriv ut receptet