Portioner 6 personer
Recept av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020.
Ingredienser
Mjuk pepparkaka
- 3 dl vetemjöl
- 1,5 dl strösocker
- 1 tsk kanel
- 1 tsk nejlikor malda
- 1 tsk ingefära malen
- 1 tsk bikarbonat
- 100 g smör
- 1 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 0,5 dl sirap
- 2 msk rom mörk
- 1 st apelsin skalet
- smör
- ströbröd
Saffransfärskost
- 250 g färskost
- 0,5 g saffran
- 50 g crème fraiche
- 0,75 dl socker
- 1 st apelsin saften
Garnering
- 1 dl hasselnötter
- 1 dl mandel
- apelsinzest
Instruktioner
Mjuk pepparkaka
- Sätt ugnen på 175°c.
- Smörj och bröa en rund eller avlång brödform.
- Bryn smöret tills det bli gyllenbrunt lägg i kryddorna.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör ner smöret med kryddorna och resten av ingredienserna. Rör om så att allt blandas väl, vispa ej. Häll smeten i formen.
- Baka i mitten av ugnen i ca 40-45 min.
Saffransfärskost
- Värm upp crème fraiche, socker, apelsin och saffran i en kastrull tills det kokar, blanda sedan ned färskosten. Smaka av och tillsätt mer socker och apelsin efter smak.
Garnering
- Rosta i ugnen på 150°C i ca 10min, låt svalna och grovhacka sedan.
Servering
- Skär upp kakan i kuber, rippla på rom. Varva kaka med en klick saffransfärskost och toppa med apelsinzest och de rostade nötterna.