Ingredienser
Spett
- 8 st jordgubbar färska
- 4 st äpplen små svenska
- 1 msk honung flytande
- 1 msk rapsolja
Saltrostade mandlar
- 1 dl mandel
- 2 msk salt
- 2 dl vatten
Kolasås
- 25 g smör
- 1,5 dl grädde
- 1 dl sirap ljus
- 1 dl socker
- 0,5 dl Västerbottensost riven
Instruktioner
Kolasås
- Bryn smöret genom att smälta det på hög värme tills smöret tystnat, sänk då till en låg temperatur. När det bildats en ljusbrun bottenmassa i kastrullen tillsätts resterande ingredienser. Gör ett uppkok under omrörning och sjud 3 minuter. Kyl ner kolasåsen under omrörning.
Saltrostade mandlar
- Lägg alla ingredienser i en liten kastrull och koka upp. Dra av från plattan och låt mandlarna vila i saltlagen i ca 3 minuter medan du värmer upp en stekpanna på medelhög värme. Sila av vätskan och torrosta mandlarna under omrörning i ca 3–5 minuter. Alternativt rosta mandlarna i ugn på 180 grader i 10–12 minuter (rör om efter 7 minuter).
Fruktspett
- Blötlägg träpinnarna i vatten. Dela äpplena på mitten och skär bort kärnhuset. Trä jordgubbar och äpplen på spetten och pensla på med en blandning av honung och olja. Grilla fruktspetten på hög värme i ca 3 minuter per sida.
Servering
- Servera spettet varmt toppat med hackade nötter och kolasås, gärna med vaniljglass och citronmeliss.