Go Back

Ingredients
  

Spett

  • 8 st jordgubbar färska
  • 4 st äpplen små svenska
  • 1 msk honung flytande
  • 1 msk rapsolja

Saltrostade mandlar

  • 1 dl mandel
  • 2 msk salt
  • 2 dl vatten

Kolasås

  • 25 g smör
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl sirap ljus
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl Västerbottensost riven

Instructions
 

Kolasås

  • Bryn smöret genom att smälta det på hög värme tills smöret tystnat, sänk då till en låg temperatur. När det bildats en ljusbrun bottenmassa i kastrullen tillsätts resterande ingredienser. Gör ett uppkok under omrörning och sjud 3 minuter. Kyl ner kolasåsen under omrörning.

Saltrostade mandlar

  • Lägg alla ingredienser i en liten kastrull och koka upp. Dra av från plattan och låt mandlarna vila i saltlagen i ca 3 minuter medan du värmer upp en stekpanna på medelhög värme. Sila av vätskan och torrosta mandlarna under omrörning i ca 3–5 minuter. Alternativt rosta mandlarna i ugn på 180 grader i 10–12 minuter (rör om efter 7 minuter).

Fruktspett

  • Blötlägg träpinnarna i vatten. Dela äpplena på mitten och skär bort kärnhuset. Trä jordgubbar och äpplen på spetten och pensla på med en blandning av honung och olja. Grilla fruktspetten på hög värme i ca 3 minuter per sida.

Servering

  • Servera spettet varmt toppat med hackade nötter och kolasås, gärna med vaniljglass och citronmeliss.
Print Recipe