Ingredienser
Baileys Salted Caramel Ice Cream
- 250 g mjölk 3%
- 200 g Baileys Salted Caramel
- 150 g vispgrädde 40%
- 60 g strösocker
- 90 g äggula
Marängskål
- 50 g strösocker
- 50 g äggvita
- 50 g florsocker
Kolasås
- 210 g socker (2 dl + 2 msk)
- 2 dl grädde
- 165 g ljus sirap (1 dl + 1 msk)
- 4 msk ljust muscovadosocker
- 0,25 tsk salt
Lingonsnö
- 1 dl lingon frysta
Instruktioner
Baileys Salted Caramel Ice Cream
- Koka upp mjölk, Baileys Salted Caramel och grädde tillsammans med hälften av sockret i en kastrull.
- Vispa ihop äggulorna och resterande socker.
- Häll den uppkokade gräddmjölken över äggulorna och vispa ihop ordentligt.
- Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 84 grader under konstant omrörning.
- Stavmixa och sila ner blandningen i en ren bunke. Kyl ner blandningen. När den är kall kör i glassmaskin.
Marängskål
- Vispa strösocker och äggvita till en fluffig maräng.
- Sikta i florsocker i marängen och vänd runt.
- Fyll marängen på spritspåse.
- Olja in 6st små skålar eller allra helst en silpatmatta med 6 större kupoler och vänd uppochnedvänd på en plåt med bakplåtspapper.
- Spritsa små toppar marängerna över skålarna och torka i ugnen på 100 grader i 90 minuter. Ta ut och låt de svalna av helt.
Kolasås
- Väg upp alla ingredienser i en kastrull.
- Koka upp under lätt omrörning i cirka 10 minuter tills såsen tjocknar.
- Låt svalna något.
Lingonsnö
- Mixa med stavmixer till "lingonsnö"
Montering
- Vispa 2 dl grädde lätt.
- Lägg en marängskål i botten på en tallrik.
- Fyll med glass och toppa med lättvispad grädde och ordentligt med lingonsnö.
- Sätt på nästa skål och servera med varm kolasås vid sidan av.