Go Back

Ingredienser
  

Baileys Salted Caramel Ice Cream

  • 250 g mjölk 3%
  • 200 g Baileys Salted Caramel
  • 150 g vispgrädde 40%
  • 60 g strösocker
  • 90 g äggula

Marängskål

  • 50 g strösocker
  • 50 g äggvita
  • 50 g florsocker

Kolasås

  • 210 g socker (2 dl + 2 msk)
  • 2 dl grädde
  • 165 g ljus sirap (1 dl + 1 msk)
  • 4 msk ljust muscovadosocker
  • 0,25 tsk salt

Lingonsnö

  • 1 dl lingon frysta

Instruktioner
 

Baileys Salted Caramel Ice Cream

  • Koka upp mjölk, Baileys Salted Caramel och grädde tillsammans med hälften av sockret i en kastrull.
  • Vispa ihop äggulorna och resterande socker.
  • Häll den uppkokade gräddmjölken över äggulorna och vispa ihop ordentligt.
  • Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 84 grader under konstant omrörning.
  • Stavmixa och sila ner blandningen i en ren bunke. Kyl ner blandningen. När den är kall kör i glassmaskin.

Marängskål

  • Vispa strösocker och äggvita till en fluffig maräng.
  • Sikta i florsocker i marängen och vänd runt.
  • Fyll marängen på spritspåse.
  • Olja in 6st små skålar eller allra helst en silpatmatta med 6 större kupoler och vänd uppochnedvänd på en plåt med bakplåtspapper.
  • Spritsa små toppar marängerna över skålarna och torka i ugnen på 100 grader i 90 minuter. Ta ut och låt de svalna av helt.

Kolasås

  • Väg upp alla ingredienser i en kastrull.
  • Koka upp under lätt omrörning i cirka 10 minuter tills såsen tjocknar.
  • Låt svalna något.

Lingonsnö

  • Mixa med stavmixer till "lingonsnö"

Montering

  • Vispa 2 dl grädde lätt.
  • Lägg en marängskål i botten på en tallrik.
  • Fyll med glass och toppa med lättvispad grädde och ordentligt med lingonsnö.
  • Sätt på nästa skål och servera med varm kolasås vid sidan av.
Skriv ut receptet