Portioner 4
Ingredienser
- 0,5 huvud spetskål
- 1 st äpple gärna Ingrid Marie
- 10 st brysselkål
- 1 tsk kryddpeppar
- 0,5 dl grädde
- 1 msk sirap
- 1 msk vatten
- 1 msk rapsolja
- 0,5 st citron (finrivet skal samt saft)
- salt
Instruktioner
- Putsa brysselkålen och spar de yttersta gröna bladen till servering. Skär resten av brysselkålen i små klyftor.
- Finstrimla spetskålen. Lägg båda kålsorterna i en kastrull med vatten salt, sirap och låt sjuda under lock i några minuter. Tillsätt grädden och låt koka in tills i stort sett all vätska är borta.
- Fintärna äpplet och blanda med återstoden av brysselkålsbladen, skal från citronen, citronsaft, rapsolja, salt och kryddpeppar till en kryddsallad.
- Smaka av kålblandningen med salt. Smaken ska vara neutral med viss sötma från sirapen.
- Servera rätten varm med kryddsalladen på toppen.
- Rätten serveras med fördel tillsammans med snapsen O.P. Anderson Petronella Julsnaps.