Helgrillad blomkål med hummus på Västerbottensost
Foto: Pål Allan

Helgrillad blomkål med hummus på Västerbottensost

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Ingredienser
  

Helgrillad blomkål

  • 1 st blomkålshuvud ca 800 g
  • 75 g smör rumsvarmt
  • 1 st citron
  • 1 dl Västerbottensost riven
  • salt

Hummus

  • 1 st vitlöksklyfta pressad
  • 2 dl Västerbottensost riven
  • 0,5 tsk vit tryffelolja
  • 1 burk kikärtor konserverade, 400 g
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk citronsaft

Grillad citron

  • 2 st citroner

Instruktioner
 

Helgrillad blomkål

  • Sätt ugnen på 225 grader. Smöra in blomkålshuvudet, skölj och zesta citronens gula skal ovanpå och salta. Grilla blomkålen mitt i ugnen i ca 15 minuter så den får en ljusbrun färg, sänk sedan till 125 grader och låt stå i ca 30–40 minuter (tills du kan sticka igenom en kniv i roten från undersidan). Ta ut blomkålen och strö över riven Västerbottensost, höj temperaturen till 200 grader och grädda i ugn tills osten har smält, ca 5 minuter. Alternativt grillar du blomkålshuvudet på indirekt grillning ungefär lika länge. Dela under tiden citronen på mitten och grilla den utan fett i en stekpanna/grillen på hög värme tills den fått färg, ca 2 minuter.

Hummus

  • Mixa alla ingredienser med stavmixer. För en lösare hummus tillsätt mer vatten.
Skriv ut receptet

relaterat

Krämig potatissallad med Västerbottensost
Sallad

Krämig potatissallad med Västerbottensost

Underbart gott recept på krämig potatissallad med Västerbottensost. Gott recept på potatissallad som passar utmärkt till sommarens lata dagar. Laga gärna när färskpotatisen är som

Nässelchips med svampsalt
Tilltugg

Nässelchips med svampsalt

Ett ogräsigt alternativ till grillchips är de här frasiga nässelchipsen med svampsalt. De kan med fördel friteras dagen innan servering och är supergoda att doppa

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.