Recept av Danger Österlin.
Portioner 4 portioner
Ingredienser
- 100 g rotselleri
- 1 st gul lök
- 1 st morot
- 12 st havskräftor kokta
- 400 g räkor
- 5 dl vitt vin
- 1 l vatten
- 1 nät blåmusslor tvättade
- 300 g torsk
- 8 st pilgrimsmusslor
- 1 st purjolök liten
- 2 st schalottenlökar
- 4 st vitlöksklyftor
- 3 st persiljerötter
- 300 g jordärtskockor
- 1 st fänkål
- 2,5 dl grädde
- 4 cl cognac
- cayennepeppar
- salt
- vitpeppar
- dill
- persilja
- gräslök
Instruktioner
- Skala räkor och havskräftor och spara skalen samt räk- och kräftstjärtarna till senare. Hacka den gula löken och det gröna på purjolöken. Skär rotsellerin och moroten grovt (de behövs inte skalas). Stek grönsakerna och räk- och kräftskalen i en stor kastrull eller gryta tills räk- och kräftskalen har vitnat.
- Slå på 3 dl vin och koka i 3 min så alkoholen försvinner. Häll i vattnet och låt koka upp. Täck med lock och dra av från värmen. Låt stå, helst över natten.
- Finhacka 2 vitlöksklyftor. Hetta upp en kastrull med olja och stek musslorna och vitlöken i 1 min på hög värme. Slå på 2 dl vitt vin, täck med lock och låt koka i 4 min. Sila bort musslorna och blanda musselvätskan med räk- och kräftfonden. Sila och sätt åt sidan. Spara musslorna.
- Skär torsken i lagom stora bitar och salta lätt, ställ åt sidan.
- Skala jordärtskockor, persiljerot och schalottenlöken. Finhacka 2 vitlöksklyftor, schalottenlöken och det vita på purjolöken. Skär fänkålen, jordärtskockorna och persiljeroten i lagom stora munsbitar.
- Svetta grönsakerna i 2 min på medelhög värme i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt skaldjursfonden och koka tills jordärtskockorna har mjuknat. Tillsätt grädde och cognac och låt koka i 5 min. Lägg i fisken och koka i ytterligare 1 min.
- Stek pilgrimsmusslorna på hög värme 1 min på varje sida i en stekpanna.
- Tillsätt de skalade räkorna, kräftstjärtarna, musslorna och pilgrimsmusslorna till grytan med grönsakerna och sjud tills de är varma.
- Smaka av med salt, vitpeppar och cayennepeppar. Toppa soppan med hackad dill, persilja och gräslök.