Go Back
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 100 g rotselleri
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 12 st havskräftor kokta
  • 400 g räkor
  • 5 dl vitt vin
  • 1 l vatten
  • 1 nät blåmusslor tvättade
  • 300 g torsk
  • 8 st pilgrimsmusslor
  • 1 st purjolök liten
  • 2 st schalottenlökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 3 st persiljerötter
  • 300 g jordärtskockor
  • 1 st fänkål
  • 2,5 dl grädde
  • 4 cl cognac
  • cayennepeppar
  • salt
  • vitpeppar
  • dill
  • persilja
  • gräslök

Instruktioner
 

  • Skala räkor och havskräftor och spara skalen samt räk- och kräftstjärtarna till senare. Hacka den gula löken och det gröna på purjolöken. Skär rotsellerin och moroten grovt (de behövs inte skalas). Stek grönsakerna och räk- och kräftskalen i en stor kastrull eller gryta tills räk- och kräftskalen har vitnat.
  • Slå på 3 dl vin och koka i 3 min så alkoholen försvinner. Häll i vattnet och låt koka upp. Täck med lock och dra av från värmen. Låt stå, helst över natten.
  • Finhacka 2 vitlöksklyftor. Hetta upp en kastrull med olja och stek musslorna och vitlöken i 1 min på hög värme. Slå på 2 dl vitt vin, täck med lock och låt koka i 4 min. Sila bort musslorna och blanda musselvätskan med räk- och kräftfonden. Sila och sätt åt sidan. Spara musslorna.
  • Skär torsken i lagom stora bitar och salta lätt, ställ åt sidan.
  • Skala jordärtskockor, persiljerot och schalottenlöken. Finhacka 2 vitlöksklyftor, schalottenlöken och det vita på purjolöken. Skär fänkålen, jordärtskockorna och persiljeroten i lagom stora munsbitar.
  • Svetta grönsakerna i 2 min på medelhög värme i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt skaldjursfonden och koka tills jordärtskockorna har mjuknat. Tillsätt grädde och cognac och låt koka i 5 min. Lägg i fisken och koka i ytterligare 1 min.
  • Stek pilgrimsmusslorna på hög värme 1 min på varje sida i en stekpanna.
  • Tillsätt de skalade räkorna, kräftstjärtarna, musslorna och pilgrimsmusslorna till grytan med grönsakerna och sjud tills de är varma.
  • Smaka av med salt, vitpeppar och cayennepeppar. Toppa soppan med hackad dill, persilja och gräslök.
Skriv ut receptet