Tillagningstid 35 minuter minuter
Portioner 4 pers
Ingredienser
- 4 st T-benstekar, ca 2,5 cm tjocka
- 4 msk. olivolja
Schalottenlök- och dragonsmör:
- 1 msk. solrosolja
- 175 g smör
- 3 st schalottenlökar, fint hackade
- 2 msk. pepparkorn, grovmalda
- 1 msk. dijonsenap
- 2 msk. färsk dragon, hackad
- 2 msk. färsk gräslök, hackad
- Salt och färsk peppar
Tillbehör
- Serveras med exempelvis klyftpotatis och grönsallad.
Instruktioner
Smöret
- Värm oljan och lite smör i en liten panna.
- Tillsätt schalottenlök och stek på låg värme i 6–8 minuter, tills löken är mjuk men inte ännu fått färg.
- Låt svalna och tillsätt pepparkorn, senap, dragon och gräslök.
- Blanda samman blandningen med resten av smöret. Lägg smöret på bakplåtspapper och rulla det ca 4 cm tjockt. Ställ i kylskåp tills smöret är fast.
Köttet
- Ta ut T-benstekarna från kylskåpet ca 30 minuter före stekning och gnid dem i olivolja. Krydda med salt och peppar precis före stekning.
- Grillen eller stekpannan ska vara mycket het. Stek stekarna 2 min. på vardera sida och sänk sedan värmen något och fortsätt stek i 3 min. för att få dem mediumröda. Stek längre om du vill ha ett mer genomstekt kött.
- Låt stekarna ligga varmt i 5 min. före servering.
Avslutningsvis
- Lägg stekarna på uppvärmda tallrikar och lägg skivor av schalottenlök- och dragonsmör på steken.