Semleys serveras som en klassisk hetvägg, med Baileys Salted Caramel – det senaste tillskottet i Baileys-familjen – i både semlan och den heta mjölken. Nya Baileys Salted Caramel, med inslag av mjölkchoklad, karamell, kaffe och salt smörkola, gifter sig sagolikt med grädden, mandelmassan, bullen och den varma mjölken. Tea Malmegårds Semleys är ett perfekt alternativ för dem som vill testa något nytt denna Fettisdag.
Portioner 8 st
Ingredienser
Semlor
- 1,5 dl mjölk rumstempererad
- 0,5 paket jäst
- 1 msk kardemumma grovmalen
- 1 st ägg
- 0,5 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 50 g smör rumstempererat
- 1 nypa salt
- 2 dl vetemjöl
- florsocker till garnering
Mandelfyllning
- 300 g mandlar blötlagda med skal (200 g täckt med vatten över natten i rumstemperatur)
- 200 g ljust muscovadosocker
- 2 st bittermandlar rivna
- 0,5 g salt
- Baileys Salted Caramel till rätt konsistens
Krämgrädde med Baileys Salted Caramel Baileyskräm
- 0,5 st vaniljstång
- 2 dl mjölk
- 50 g Baileys Salted Caramel
- 0,5 dl strösocker
- 1,5 msk majsstärkelse
- 3 st äggulor
- 2 msk smör tärnat
Baileysgrädde
- 3 dl grädde
- 100 g Baileyskräm
Varm Baileysmjölk (till hetvägg)
- 1 dl mjölk
- 2 msk Baileys Salted Caramel
Instruktioner
Semlor
- Blanda mjölk, jäst, kardemumma, strösocker och vetemjölet, knåda till en fin deg för hand.
- Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör då degen 5-10 minuter på låg hastighet.
- Låt ligga kvar med en duk över och vila i 30 min.
- Blanda i de resterande ingredienserna och kör på medelhög hastighet tills degen börjar kännas len, glansig, elastisk och börjar släppa från kanterna.
- Har du ingen köksassistent så är det viktigt att du knådar riktigt ordentligt och länge. Låt degen vila täckt i kylen i 60 minuter.
- Väg upp bitar à 50g och rulla dem till runda bullar på en mjölad bakbänk.
- Fördela 8 stycken bullar på varje plåt med ordentligt mellanrum. Jäs under kökshandduk i cirka 2h.
Mandelfyllning
- Häll av vattnet och mixa mandeln tillsammans med socker och salt i en matberedare tills det går ihop till en seg tät massa.
- Riv bittermandel på microplane/det finaste på rivjärnet och häll i, mixa till en slät, seg massa.
- Avsluta med att smaka upp mandelmassan med Baileys Salted Caramel till smidig konsistens och god smak. Fyll sen i en spritspåse utan tyll.
Krämgrädde med Baileys Salted Caramel Baileyskräm
- Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna från ena halvan och lägg ner frön och stång med mjölk, Baileys Salted Caramel och hälften av sockret i en kastrull. Sjud upp.
- Rör ihop resterande delen socker med majsstärkelsen och sist med äggulor så att inga klumpar bildas. Häll den varma Baileysmjölken över äggulorna under konstant omrörning.
- Häll tillbaka vätskan i kastrullen och koka i cirka 3 minuter på medelhög värme under konstant omrörning tills du har en len kräm.
- Ta bort kastrullen från värmen och häll krämen i en ren bunke. Tillsätt smöret och rör tills det smält i krämen. Passera genom en sil och täck med plastfilm. Se till att plasten ligger direkt mot vaniljkrämens yta. Låt svalna i kylen.
Baileysgrädde
- Vispa upp grädden till lös konsistens. Tillsätt kall Baileyskräm och vispa tills grädden är spritsbar.
- Fyll på spritspåse med en stor stjärntyll.
Varm Baileysmjölk (till hetvägg)
- Värm på medelhög värme i en kastrull. Häll över i en kanna.
Montering Semleys
- Klipp ut lock från bullarna som en trekant och klipp in/neråt i bullen med en sax.
- Fyll semlorna med rikligt med mandelfyllning och spritsa sedan två varv med Baileysgrädde över mandelmassan.
- Lägg på locket och pudra med florsocker.
- (Värm Baileysmjölken.)
- Servera Semleyn med varm Baileysmjölk eller njut den som den är!