
Ingredienser
Råraka
- 3 st medelstora potatisar
- 1 st blomkålshuvud
- 1 näve hackade brännässlor
- 1 st gul lök
- 1 st ägg
- 1 tsk bakpulver
- Olja
- Salt
- Äppelcidervinäger
- Honung
- Sommargyll/ ryssgubbe/rallarros
- Solroskärnor
Bönkräm
- 1 pkt kikärtor färdigkokta
- Citron
- Ramslök
- Rapsolja
- Rostad kummin
- Peppar
- Salt
- Yoghurt
Instruktioner
Råraka
- Värm upp olja i en stekpanna.
- Riv potatisen och hälften av blomkålshuvudet. Pressa ut vattnet ur potatisen.
- Grovhacka brännässlor och lök.
- Blanda ihop alla råvaror med ägget till en smet.
- Klicka ut i önskad storlek på plättar och stek gyllene på varje sida.
- Skär ner resterande bitar av blomkålen och lägg i lika delar äppelcidervinäger och honung med en nypa salt. Låt ligga en stund.
- Tillsätt blommor från sommargyllen eller ryssgubbe samt rallarros. Garnera med blombladen och strö över rostade solroskärnor.
Bönkräm
- Häll av kikärtorna och skölj lätt i vatten.
- Mosa ihop ordentligt med en gaffel.
- Blanda i alla ingredienser.
- Salta efter smak.
Servering
- Lägg sedan ut rårakan och toppa med klickar av bönkrämen, lite yoghurt och rostad kummin.
- Addera blomkålen i vinäger för extra syra och krispighet.
- Salta och peppra efter smak.