Portioner 4
Ingredienser
- 4 st potatisar kokta
- 2 st ägg
- 2 dl grädde
- 100 g cheddarost riven
- salt
- svartpeppar
- 1 st bananschalottenlök stor, finhackad
- 0,5 dl vit balsamvinäger
- 0,5 dl rapsolja
- 50 g forellrom
- 20 g gräslök hackad
- 200 g bondbönor färska
- 50 g kavring
- smörgåskrasse till garnering
Instruktioner
- Sätt ugnen på 120 grader. Skiva kavringen så tunt det går, lägg på bakplåtspapper och låt torka i ugn ca 15 minuter.
- Blanda tärnad potatis och cheddarost och lägg blandningen i muffinsformar av silikon eller större formar av papper. Knäck äggen och blanda med 2 dl vispgrädde, salt och svartpeppar. Häll äggstanningen i muffinsformarna och grädda i ugn i 140 grader ca 30 minuter. Låt allt kallna och separera innehållet från formen.
- Koka schalottenlöken med vinägern tills den är helt inkokt i löken. Tillsätt rapsolja och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
- Koka bondbönorna ca 2-3 minuter i lättsaltat vatten. Kyl bönorna hastigt i kallt vatten och separera dem från skalet.
- Värm royalen i ugn 100 grader i ca 20 minuter och lägg upp på tallrik. Blanda vinägretten med hackad gräslök och forellrom och häll över royalen.
- Värm bondbönorna med lite smör och salt. Lägg bondbönor på toppen av royalen, klipp över lite smörgåskrasse och hackad gräslök och toppa med en skiva av den torkade kavringen.
- Rätten serveras med fördel tillsammans med snapsen O.P. Anderson Julaquavit.