Ostkaka med Västerbottensost och jordgubbskompott
Foto: Roland Persson

Ostkaka med Västerbottensost och jordgubbskompott

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Recept av Ludvig Persson, kock i Svenska Kocklandslaget.

Portioner 10

Ingredienser
  

Ostkaka

  • 2,8 dl socker
  • 0,67 st vaniljstång
  • 400 g färskost
  • 100 g Västerbottensost finriven
  • 4 st ägg
  • 4 dl vispgrädde
  • 5 msk mjöl
  • 0,5 tsk salt

Bärkompott

  • 200 g jordgubbar eller andra bär
  • 1 dl socker
  • 3 msk vatten
  • 2 msk Madeira valfritt
  • 1 tsk citronsaft

Instruktioner
 

Ostkaka

  • Sätt ugnen på 230 grader, över och undervärme.
  • Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper och smöra kanterna så att kakan lossnar lättare efter bakning.
  • Gröp ur fröna ur vaniljstången och vispa samman dessa med färskosten, riven Västerbottensost, socker och salt i två minuter. Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning.
  • Blanda mjölet med grädden tills mjölet har löst upp sig helt i grädden. Därefter, häll i grädden i smeten under omrörning.
  • Vispa tills smeten är helt slät.
  • Häll ned all smet i springformen och sätt in i ugnen. Låt grädda i 20-30 minuter tills kakan fått fin färg och stannat av.
  • Låt svalna till rumstemperatur innan du lossar den ur formen så att kakan hinner sätta sig helt.
  • Förbered gärna kakan tidigt så att den hinner sätta sig ordentligt innan servering.

Jordgubbskompott

  • Koka socker och vattnet i en kastrull. Sockret ska bli en gyllenbrun karamell rör inte sockret medan det kokar då det kan kristallisera sig och bli grynigt.
  • När sockret har fått en härlig gyllenbrun färg häller du ned Madeiran och citronsaften i kastrullen.
    Det kommer fräsa till lite, så ha inte ansiktet nära kastrullen när du gör detta. Låt allt koka ihop tills att karamellen blir slät igen.
  • Tillsätt därefter jordgubbarna och låt kompotten koka upp. Du kan röra kastrullen i en cirkelrörelse så att allting blandas, men utan att du rör i karamellen.
  • När kompotten har fått ett uppkok kan du ta av kastrullen från värmen och låta den svalna.

Servering

  • Servera ostkakan med ljummen kompott och toppa med färska bär.
Skriv ut receptet

relaterat

Keyyos fattiga riddare rolls
Bröd

Keyyos fattiga riddare rolls

Ett enkelt sätt att förvandla denna dessert till en lite lyxigare variant, är att göra dem som rullar och servera med några fina bär. Använd

Danyel couets fattiga riddare
Bröd

Danyel Couets fattiga riddare

En riktig klassiker som fungerar utmärkt som dessert. I programmet Mer än en macka gör Danyel en härlig variant med mandelsmör, choklad och karamelliserade äppleklyftor.

Våfflor med Victorian Lemonade Drizzle
Våfflor

Våfflor med Victorian Lemonade Drizzle

Fira Våffeldagen med ett smarrigt våffelrecept från alkoholfria Fentimans! Först gör du din drizzle och därefter vispar du ihop våffelsmeten. Recept av Galatea i samarbete

Semleys
Bakverk

Semleys

Semleys serveras som en klassisk hetvägg, med Baileys Salted Caramel – det senaste tillskottet i Baileys-familjen – i både semlan och den heta mjölken. Nya

Årets semla är en Semlos
Bakverk

Semlos

Semla behöver inte alltid vara med en fluffig bulle. Ibland kan det vara en härlig friterad deg också. Varför inte vegansk? Denna semla som är

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.