Recept av Ludvig Persson, kock i Svenska Kocklandslaget.
Portioner 10
Ingredienser
Ostkaka
- 2,8 dl socker
- 0,67 st vaniljstång
- 400 g färskost
- 100 g Västerbottensost finriven
- 4 st ägg
- 4 dl vispgrädde
- 5 msk mjöl
- 0,5 tsk salt
Bärkompott
- 200 g jordgubbar eller andra bär
- 1 dl socker
- 3 msk vatten
- 2 msk Madeira valfritt
- 1 tsk citronsaft
Instruktioner
Ostkaka
- Sätt ugnen på 230 grader, över och undervärme.
- Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper och smöra kanterna så att kakan lossnar lättare efter bakning.
- Gröp ur fröna ur vaniljstången och vispa samman dessa med färskosten, riven Västerbottensost, socker och salt i två minuter. Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning.
- Blanda mjölet med grädden tills mjölet har löst upp sig helt i grädden. Därefter, häll i grädden i smeten under omrörning.
- Vispa tills smeten är helt slät.
- Häll ned all smet i springformen och sätt in i ugnen. Låt grädda i 20-30 minuter tills kakan fått fin färg och stannat av.
- Låt svalna till rumstemperatur innan du lossar den ur formen så att kakan hinner sätta sig helt.
- Förbered gärna kakan tidigt så att den hinner sätta sig ordentligt innan servering.
Jordgubbskompott
- Koka socker och vattnet i en kastrull. Sockret ska bli en gyllenbrun karamell rör inte sockret medan det kokar då det kan kristallisera sig och bli grynigt.
- När sockret har fått en härlig gyllenbrun färg häller du ned Madeiran och citronsaften i kastrullen.Det kommer fräsa till lite, så ha inte ansiktet nära kastrullen när du gör detta. Låt allt koka ihop tills att karamellen blir slät igen.
- Tillsätt därefter jordgubbarna och låt kompotten koka upp. Du kan röra kastrullen i en cirkelrörelse så att allting blandas, men utan att du rör i karamellen.
- När kompotten har fått ett uppkok kan du ta av kastrullen från värmen och låta den svalna.
Servering
- Servera ostkakan med ljummen kompott och toppa med färska bär.