Recept av Annie Hesselstad.
Portioner 20 st
Ingredienser
Chokladkaka
- 210 g smör rumstempererat
- 210 g socker
- 100 g kakao
- 85 g sirap ljus
- 8 g salt
- 4 st ägg
- 115 g vetemjöl
Cointreau-ganache
- 200 g grädde
- 40 g apelsinjuice
- 1 st apelsin zest
- 30 g glukos
- 135 g choklad mörk
- 90 g choklad ljus
- 15 g smör
- 10 g Cointreau
Instruktioner
Chokladkaka
- Sätt ugnen på 180 grader. Förbered en form om 20×30 cm och lägg bakplåtspapper i botten
- Blanda ihop smör och socker med vinge i köksassisten
- Tillsätt kakao, sirap och salt och låt det gå ihop
- Tillsätt äggen ett i taget
- Vänd i vetemjöl
- Bred ut smeten jämt i formen och grädda i ugnen 15-20 min, kakan ska bli matt på ytan och börja släppa lite från kanterna
- Ställ direkt in i kyl och låt svalna
Cointreau-ganache
- Koka upp grädde, apelsinjuice, zest och glukos
- Sila över chokladen i tre omgångar och rör om med slickepott mellan varje
- Mixa ganachen med stavmixer och tillsätt smör och Cointreau
- Plasta mot ytan och låt sätta sig över natten i rumstemperatur
Montering
- Skär chokladkakan 8×3 cm
- Spritsa på choklad-ganache
- Dekorera med halva pistagenötter och hallon