Recept av Linnéa Seidel.
Portioner 4 portioner
Ingredienser
- 1 kg blåmusslor
- 2 st schalottenlökar
- 3 st Vitlöksklyftor
- 1 bunt persilja
- 1 msk olivolja
- 2 dl vitt vin
- 2 dl vatten
- 2 msk fiskfond
- 2 dl grädde
- salt
- svartpeppar
- 8 st potatisar ca 1 kg, fast sort
- 2 l olja till fritering
Instruktioner
- Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken. Tag av alla blad från persiljan och lägg dom åt sidan till dekoration. Finhacka persiljestjälkarna. Stek lök, vitlök och persiljestjälkar i olja i en gryta. Tvätta och skrubba musslorna rena. Släng de som är trasiga eller inte stänger sig om du knackar dom lätt mot en hård yta.
- Tillsätt vitt vin, vatten, fond och grädde i grytan. Låt allt koka upp och koka i cirka 5 minuter. Sänk värmen, tillsätt musslorna och sätt på lock. Låt musslorna ångas i cirka 3–5 minuter eller tills alla musslor öppnat sig.
- Strö över finhackad färsk persilja och servera tillsammans med nyfriterade strips.
- Skär potatisen i stavar. Skölj potatisstavarna i ett durkslag. Torka helt torra.
- Hetta upp en gryta med olja till 120°C och fritera potatisen i omgångar, i cirka 5 minuter. De ska inte få färg. Låt sedan stripsen svalna helt. Så här långt kan du förbereda i förväg om du vill.
- Hetta upp grytan med olja till 180°C och fritera sedan stripsen i omgångar en andra gång tills de får fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. Salta och servera direkt.