Västerbottensostpaj är en riktigt klassiker. Gör en liten nyare variant genom att grädda dom i portionsformar och toppa pajen med picklad rödlök.
Tillagningstid 40 minuter minuter
Portioner 4
Ingredienser
Pajdeg
- 3,5 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 3 msk vatten
Fyllning
- 200 g Västerbottensost riven
- 2 st ägg
- 2 dl grädde
- salt
Picklad rödlök
- 2 st rödlök stora
- 1 msk socker
- 1 dl rödvinsvinäger
- 2 msk olivolja
- flingsalt
Instruktioner
Pajdeg
- Finfördela det kalla smöret i vetemjölet och arbeta snabbt ihop till en smulig deg, tillsätt vattnet, en matsked i taget och arbeta degen precis så den går ihop. Plasta in och låt vila svalt i ca 20 minuter.
- Kavla ut den kylda degen på mjölat bord.
- Ta ut rundlar som är lite större än dina miniformar och tryck i degen i formarna.
- Trimma kanterna och nagga botten. Förgrädda i ca 10 minuter i 200 grader.
Fyllning
- Lägg osten i botten på de förgräddade pajskalen.
- Blanda ägg, grädde och salt i en bunke. Fördela detta över pajskalen med ost.
- Grädda i 200°C i 15-20 minuter. Pajerna skall ha fått färg och äggstanningen stannat.
Picklad rödlök
- Skala och skiva rödlöken i tunna ringar.
- Blanda socker, rödvinsvinäger, olivolja och salt i en burk. Lägg i den skivade rödlöken och sätt på ett lock.
- Skaka burken så all lök täcks av lagen. Skaka burken lite då och då. Efter 30 minuter är löken klar att äta.
- Förvara burken i kylen, äts löken upp ganska snart går det fint att skiva i ny lök och bara lägga i lagen.