annons

Minipajer med Västerbottensost
Foto: Altia

Minipajer med Västerbottensost

Västerbottensostpaj är en riktigt klassiker. Gör en liten nyare variant genom att grädda dom i portionsformar och toppa pajen med picklad rödlök.

Tillagningstid 40 minuter
Portioner 4

Ingredienser
  

Pajdeg

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 3 msk vatten

Fyllning

  • 200 g Västerbottensost riven
  • 2 st ägg
  • 2 dl grädde
  • salt

Picklad rödlök

  • 2 st rödlök stora
  • 1 msk socker
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt

Instruktioner
 

Pajdeg

  • Finfördela det kalla smöret i vetemjölet och arbeta snabbt ihop till en smulig deg, tillsätt vattnet, en matsked i taget och arbeta degen precis så den går ihop. Plasta in och låt vila svalt i ca 20 minuter.
  • Kavla ut den kylda degen på mjölat bord.
  • Ta ut rundlar som är lite större än dina miniformar och tryck i degen i formarna.
  • Trimma kanterna och nagga botten. Förgrädda i ca 10 minuter i 200 grader.

Fyllning

  • Lägg osten i botten på de förgräddade pajskalen.
  • Blanda ägg, grädde och salt i en bunke. Fördela detta över pajskalen med ost.
  • Grädda i 200°C i 15-20 minuter. Pajerna skall ha fått färg och äggstanningen stannat.

Picklad rödlök

  • Skala och skiva rödlöken i tunna ringar.
  • Blanda socker, rödvinsvinäger, olivolja och salt i en burk. Lägg i den skivade rödlöken och sätt på ett lock.
  • Skaka burken så all lök täcks av lagen. Skaka burken lite då och då. Efter 30 minuter är löken klar att äta.
  • Förvara burken i kylen, äts löken upp ganska snart går det fint att skiva i ny lök och bara lägga i lagen.
Skriv ut receptet

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

relaterat

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.