Go Back
Portioner 6 personer
Recept av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020.

Ingredients
  

  • 600 g kotlett på gris
  • 500 g potatisar små
  • 1 blad röd grönkål stort, går även bra med grönkål
  • 2 st silverlökar
  • smörgåskrasse
  • smör till stekning

Anjovisvelouté

  • 3 dl kycklingfond
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 st schalottenlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 4 st ansjovisfiléer
  • 1 msk vitvinsvinäger

Instructions
 

  • Sätt ugnen på 100°c.
  • Koka potatisen med skalet på och mosa den sedan lätt, stek den sedan i mycket smör tills den blir gyllenbrun och krispig. Baka silverlöken hel i ugnen med skalet på i 15 min, när den är klar delar du den på mitten och steker halvorna på hög värme i lite olja så att den får ordentligt med färg. Plocka sedan isär löken lamell för lamell och salta.
  • Stek kotletterna på hög värme i olja tills de får färg, vänd sedan och häll i smör i pannan. Ös kotletterna med smöret. Baka sedan kotletten i ugnen på 100°c tills den har 65°c i kärntemperatur. Stek den röda grönkålen hastigt i varm stekpanna med lite olja till den blir mjuk. Avsluta med lite salt på toppen.

Anjovisvelouté

  • Finhacka lök och vitlök och fräs i en kastrull med smöret, tillsätt buljongen och reducera till hälften. Tillsätt sedan grädde och låt koka i ca 5 min.  Smaka av med två nypor salt och vitvinsvinägern. Vid servering mixa ner anjovisfiléerna i såsen och fortsätt mixa till det blir ett skum.

Servering

  • Lägg potatisen tillsammans med löken och såsen, toppa med veloutén och smörgåskrasse. Lägg kotletten bredvid tillsammans med den röda grönkålen.
Print Recipe